Comp 1

Ανοιχτό το θέμα της αναγνώρισης του Κεφαλοβρύσου ως Μαρτυρικό Χωριό

on .

KEFALOBRYSO MNHMEIO 10 7 24

Ογδόντα ένα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το Ολοκαύτωμα Κεφαλοβρύσου και χθες σε συγκινητικές εκδηλώσεις μνήμης τιμήθηκε η μνήμη των 22 συνανθρώπων μας, που στις 10 Ιουλίου 1943 δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Για τη «μαύρη» μέρα της 10ης Ιουλίου 1943 μίλησε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, ενώ αναφέρθηκε και στη διεκδίκηση αναγνώρισης του Κεφαλοβρύσου ως Μαρτυρικό Χωριό, θέμα που παραμένει ακόμη ανοιχτό, καθώς αναμένεται η συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα επεσήμανε ότι το Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης του Μνημείου στα πλαίσια του έργου ανάπλασης της πλατείας Κεφαλοβρύσου.

Η αναπλ. Περιφερειάρχης Ηπείρου Αγνή Νάκου χαρακτήρισε χρέος όλων την διατήρηση της μνήμης, ενώ ο Πρόεδρος της Βλάχικης Αμφικτιονίας Μιχάλης Μαγειρίας σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις Μνήμης αποτίουν φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες και ταυτόχρονα αποτελούν υπόμνηση του χρέους της κοινωνίας να θωρακιστεί με ιδανικά. Τέλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλοβρύσου Γιώργος Μεντής επεσήμανε: «Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο πόνος δε μπορεί να μειωθεί και η αδικία δε μπορεί να ξεχαστεί. Αυτή τη βαρβαρότητα δε μπορούμε και δεν πρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ».

Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Διδάκτωρ του Παν/μίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Σπ. Φούκης με θέμα: «Παρακαταθήκη η μαρτυρική θυσία των προγόνων μας» που έκανε λεπτομερή ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της ημέρας αλλά και στο ζήλο των συγχωριανών να ξαναζωντανέψουν το χωριό. 

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε ο Παναγιώτης Μπούμπας, τη δεύτερη η Ελευθερία Μεντή και την τρίτη ο Ορέστης Κόντης.

 

Στο Αηδονοχώρι Κόνιτσας 

Τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Μαρτυρικού Χωριού Αηδονοχωρίου τίμησε ο Δήμος Κόνιτσας. Την 9η Ιουλίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές πυρπόλησαν το Αηδονοχώρι και εκτέλεσαν 22 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την συμμετοχή τους στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατοχής. 

Προχθές με τη συμπλήρωση 81 ετών από το Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού χωριού  πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους του Αηδονοχωρίου που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία από την 1η Ορεινή Μεραρχία Καταδρομών «Εντελβάις» του γερμανικού στρατού. Το Αηδονοχώρι έχει ενταχθεί επίσημα με ΦΕΚ στον χάρτη των Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδας από το 2017. 

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Δήμος Κόνιτσας, η Κοινότητα Αηδονοχωρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονοχωρίου «Το Βορτόπι» και περιέλαβαν Όρθρο, Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό ναό του χωριού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα, ενώ στη συνέχεια έγινε μετάβαση στον χώρο του νέου μνημείου, που ανεγέρθηκε από τον Δήμο προς τιμή των εκτελεσθέντων κατά το ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς το 1943, αλλά και προς τιμή όλων των ηρώων του Αηδονοχωρίου που έπεσαν υπέρ της πατρίδας σε όλες τις ιστορικές περιόδους. 

Εκεί ακολούθησε Τρισάγιο, Κατάθεση Στεφάνων, Προσκλητήριο Νεκρών, χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου και μια ιστορική αναδρομή της εγκληματικής δράσης της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών «Εντελβάϊς» του γερμανικού στρατού από τη φιλόλογο Γιάννα Νίκου. 

Η λιτή εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε  ο Δήμος Κόνιτσας, η Κοινότητα Αηδονοχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονοχωρίου «Το Βορτόπι» και οι γυναίκες του χωριού.   

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Κων. Κίτσιος, ο Διοικητής του 583 Τάγματος Προκαλύψεως Αντισυνταγματάρχης Γιαννούλης Αθανάσιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Αζέλης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλειος Σπανός, ο Αντιδήμαρχος Δημήτριος Κοτσιάφτης, οι πρ. Δήμαρχοι Κόνιτσας Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης και Νικόλαος Εξάρχου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κατερίνα Δημάρατου και Χριστίνα Γιαννούση, η Πρόεδρος της Κοινότητας Αηδονοχωρίου Στυλιανή Τάσσου, ο Μιχάλης Οικονομίδης καθηγητής Καλών Τεχνών και γλύπτης, ο Γραμματέας του παραρτήματος  Ιωαννίνων της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ανθστής ΠΖ ε.α. Θωμάς Χαλκιάς, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Στρατού Κωνσταντίνος Παγανιάς, ο τραγουδιστής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Σάββας Σιάτρας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, οι συγγενείς των θυμάτων, κάτοικοι του Αηδονοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής.