Comp 1

Να ενημερωθούν οι πολίτες για γονιμότητα και δημογραφικό!

on .

MEGENTHYNTIKOS FAKOS ANTHROPAKIA DHMOGRAFIKO

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με θεαματικά αποτελέσματα και με την επιστημονική κοινότητα να εμφανίζεται πρόθυμη να ενημερώσει τους πολίτες για θέματα γονιμότητας. Ωστόσο, οι ίδιοι οι πολίτες δε φαίνεται να ανταποκρίνονται. Γι’ αυτό και στην πρόσφατη εκδήλωση με θέμα τη γονιμότητα και δημογραφικό πρόβλημα που έλαβε χώρα στα Γιάννενα το ακροατήριο ήταν φτωχό!

Τα παραπάνω επισημαίνει σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ιωαννίνων Κων/νος Μπαλωμένος, ο οποίος έχει κρούσει από καιρό τον «κώδωνα του κινδύνου» για το δημογραφικό. Επικαλείται δε παρέμβασή του στην ίδια εκδήλωση, όπου άφησε να εννοηθεί ότι μια δεύτερη Ελλάδα έχει φονευτεί μέσω αμβλώσεων από της ισχύος του νόμου 1609 / 86 που τις επέτρεψε.

Δημόσια ερωτήματα

Ακολούθως, ο κ. Μπαλωμένος διατυπώνει δημόσια ορισμένες ερωτήσεις οι οποίες απευθύνονται προς τον Υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη. Όπως αναφέρει, πρέπει να απαντηθούν με υπευθυνότητα και κάθε λεπτομέρεια. Καταρχήν, ρωτάει ποιο είναι το κόστος σε χρόνο και χρήμα μιας προσπάθειας υποβοηθούμενης γονιμότητας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Aκούοντας τον παρουσιαστή της εκδήλωσης να περιγράφει τη δική του περιπέτεια για να αποκτήσουν παιδί –ευτυχώς ο Θεός τους χάρισε ένα παιδάκι– έμεινα άναυδος. Όλα σχεδόν πέφτουν στις πλάτες του πολίτη. Περιουσίες ολόκληρες ξοδεύονται για να γίνουν τα μέλη ενός ζευγαριού γονείς, όταν δε μπορούν να κάνουν παιδιά».

Η δεύτερη ερώτηση που υποβάλλει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων είναι ποιο είναι το κόστος σε χρήμα των γυναικών που επιθυμούν να προχωρήσουν στην κατάψυξη ωαρίων, έτσι ώστε όταν πληρωθούν οι κατάλληλες συνθήκες να προχωρήσουν στην απόκτηση τέκνων, προσθέτοντας πως «κι εδώ φαίνεται πως ο πολίτης πληρώνει αρκετά χρήματα».

Tέλος, ρωτάει πόσο μια έκτρωση επηρεάζει τη γονιμότητα μιας γυναίκας, τονίζοντας πως «εδώ αξίζει οι μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές να κάνουν μια ημερίδα για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις επιπτώσεις της έκτρωσης. Ακόμα οι ειδικοί γιατροί οφείλουν όχι μόνο να ενημερώνουν τις γυναίκες για τις επιπτώσεις της έκτρωση, αλλά να κάνουν κάθε προσπάθεια να αποφευχθεί μια έκτρωση».