Comp 1

Ο υδράργυρος… τραβάει την ανηφόρα και στην Ήπειρο!

on .

BRYSH STAGONA

Μετά τη δροσερή ανάπαυλα της προηγούμενης εβδομάδας επιστρέφουν οι ζέστες, οι οποίες μάλιστα θα είναι διαρκείας, με τον υδράργυρο να τραβάει ήδη την ανηφόρα. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα θερμόμετρα θα αγγίξουν σχεδόν τα «40άρια», κάτι όμως που δεν θα συμβεί στα Γιάννενα. 

Μαζί με τη ζέστη επέστρεψαν το τελευταίο διάστημα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές του Νομού όσον αφορά στην επάρκεια πόσιμου νερού, τα οποία αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα με την επιστροφή των αποδήμων στα χωριά που θα σημάνει αύξηση στην κατανάλωσή του. 

Ζεστό τετραήμερο

Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις των μετεωρολόγων, το νέο κύμα καύσωνα θα έρθει από σήμερα, Τρίτη, ενώ η κλιμάκωση της θερμοκρασίας θα γίνει σταδιακά μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, που θα ανέλθει στο μέγιστο των 39 βαθμών. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν αρχικά από το νέο κύμα ζέστης είναι η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία και η Δυτική Μακεδονία. 

Πιο συγκεκριμένα, για σήμερα, Τρίτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός στην περιοχή μας. Μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, οπότε κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. 

Αύριο, Τετάρτη προβλέπεται αίθριος καιρός αρχικά, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. 

Αντίστοιχο θα είναι το σκηνικό τόσο την ερχόμενη Πέμπτη όσο και την Παρασκευή. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα επίπεδα της Τετάρτης. Στα Γιάννενα οι μέγιστες τιμές της θα είναι στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές όμως θα είναι οι ελάχιστες τιμές, οι οποίες δεν θα πέσουν κάτω από τους 23 βαθμούς Κελσίου. 

Λείπει το νερό!

Η έλευση του καλοκαιριού και η άνοδος του υδραργύρου έφεραν αρκετά… σύννεφα τόσο πάνω από το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όσο και σε άλλες περιοχές του Νομού, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα.

Στα Γιάννενα τα προβλήματα είναι γνωστά. Επανήλθαν στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Γιώργο Παπαδιώτη να κάνει λόγο στην  πρόσφατη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής για ελλιπείς υποδομές ύδρευσης, στις οποίες απέδωσε την έλλειψη επαρκών ποσοτήτων πόσιμου νερού, τονίζοντας ότι τα ποτίσματα των κήπων πρέπει να γίνονται με νερό άρδευσης και όχι ύδρευσης. Πάντως, το γεγονός είναι ένα. Ότι λόγω του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης χάνονται τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού. Και είμαστε ακόμα στο πρώτο μισό του καλοκαιριού.

Πρόβλημα στην Κόνιτσα

Αντίστοιχες συστάσεις προς τους πολίτες έκανε αυτές τις ημέρες και η Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου Κόνιτσας, η οποία σε ανακοίνωσή της προειδοποιεί πως «η υπερκατανάλωση του πόσιμου νερού σε συνδυασμό με τη μείωση απόδοσης των πηγών ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επάρκειάς του». Ο Δήμος ζητάει λοιπόν από τους δημότες να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες (πότισμα, πλύσιμο αυτοκινήτων, δρόμων, κλπ), ώστε να μην το στερηθεί κανένας. Υπενθυμίζεται ότι παλιότερα εκπονήθηκε μελέτη που προβλέπει την ύδρευση της Κόνιτσας με μεταφορά νερού από τον Αμάραντο, λύση η οποία ενδέχεται να επανέλθει λόγω των προβλημάτων υδροδότησης που αντιμετωπίζει ξανά η περιοχή.