Comp 1

Διακοπές με… μέτρο για τους περισσότερους Ηπειρώτες!

on .

BALTOS

Στα κοντινά παράλια εκδράμουν τα Σαββατοκύριακα πολλοί Γιαννιώτες, κυρίως εκείνοι που μάλλον δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν περισσότερες μέρες διακοπών. 

Ο βασικός λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από τον οικονομικό, καθώς για να ταξιδέψει μια οικογένεια σε κάποιο νησί, θα χρειαστεί να ξοδέψει μια μικρή περιουσία! 

Απλησίαστες είναι οι τιμές των ακτοπλοϊκών γραμμών, κυρίως για τα νησιά του Αιγαίου, καθώς στα έξοδα θα πρέπει να προστεθούν βενζίνη, καταλύματα και φαγητό! Οπότε δεν είναι λίγοι εκείνοι που, κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, καταλήγουν και πάλι σε κοντινά παραθαλάσσια μέρη, όπως Πρέβεζα – Θεσπρωτία, αλλά και Λευκάδα, στην οποία φθάνει κανείς οδικώς! 

Η έξοδος των εκδρομέων του Ιουλίου αναμένεται να κορυφωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, για να πάρουν στη συνέχεια σειρά οι ταξιδιώτες του Αυγούστου, η πλειοψηφία των οποίων βέβαια θα κατευθυνθεί προς τα χωριά, όπου αναμένονται και φέτος πληθώρα εκδηλώσεων, εκτός από τα πατροπαράδοτα πανηγύρια. 

«Κοινωνικός τουρισμός»

Εξάλλου, αρκετοί αναμένεται να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για να πάνε και φέτος διακοπές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο ενεργοποιήθηκαν συνολικά 79.977 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ σε τουριστικά καταλύματα της χώρας. Στους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς περιλαμβάνονταν  η Πρέβεζα (με 4.145 vouchers), αλλά και η Λευκάδα (με 2.388).

Ας σημειωθεί ότι εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα 2024-2025, που αφορά σε 300.000 επιταγές. Εκτός από τη διαμονή σε καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων-ωφελουμένων ανέρχεται σε 25%, ενώ για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos

Εκτεταμένοι έλεγχοι…

Στο μεταξύ, εκτεταμένους ελέγχους σε 14 παραλίες σε όλη την χώρα που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών πραγματοποίησαν οι κτηματικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους κατά τόπους Δήμους. Είναι χαρακτηριστικό πώς μέσα σε μόλις 5 ημέρες εξετάστηκαν πάνω από 1.000 καταγγελίες πολιτών, εκ των οποίων οι 604 είχαν υποβληθεί μέσω της εφαρμογής MyCoast, καθώς και εκατοντάδες τηλεφωνικές καταγγελίες (πάνω από 400) που συγκέντρωσαν οι κτηματικές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση συνολικά έχουν μέχρι στιγμής επιβληθεί πρόστιμα άνω των 350.000 ευρώ.

Και στην Πάργα

Στις παραλίες που συγκέντρωσαν πανελλαδικά τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα συμπεριλαμβάνονται και δυο της Πάργας:

- Παραλία Κρυονέρι. Εξετάστηκαν 169 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες που αφορούσαν 13 επιχειρήσεις. Σε όλες διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερέβαινε την συμφωνημένη έκταση.

- Παραλία Βάλτος. Εξετάστηκαν 50 καταγγελίες πολιτών και επιβλήθηκαν 2 πρόστιμα αυθαίρετης χρήσης επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερέβαινε την συμφωνημένη έκταση. Τα ομπρελοκαθίσματα απομακρύνθηκαν άμεσα από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.