Comp 1

Λιγότερες αλλά… γεμάτες οι φωλιές πελαργών σε Γιάννενα – Πωγώνι!

on .

PELARGOI

Λιγότερες ενεργές φωλιές πελαργών σε σχέση με πέρυσι υπάρχουν φέτος στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ωστόσο, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αρκετά καλή τη χρονιά όσον αφορά στην επιτυχία αναπαραγωγής καθώς οι περισσότερες φωλιές έχουν πολλούς νεοσσούς. 

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην περιοχή του Πωγωνίου, ενώ φέτος υπήρξε και σημαντική αύξηση των πελαργών στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, όπου καταγράφηκαν 36 ενεργές φωλιές εντός του οικισμού. 

Νέες δακτυλιώσεις

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, η οποία προχώρησε για μία ακόμη χρονιά σε δακτυλίωση Λευκών Πελαργών (Ciconia ciconia) τόσο στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όσο και στον Δήμο Πωγωνίου. Η δράση υλοποιήθηκε από το προσωπικό της Μονάδας σε συνεργασία με την συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών στην Ελλάδα, με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων καθώς και με τη συμμετοχή εθελοντών.

Πιο αναλυτικά, φέτος, πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε πέντε φωλιές εντός του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο Χαροκόπι, στην περιοχή Μπιζανίου, στο Ροδοτόπι, στην Άνω Λαψίστα και στο Νεοχώρι, όπου δακτυλιώθηκαν 21 νεοσσοί πελαργοί του είδους Ciconia ciconia, ενώ στο Δήμο Πωγωνίου πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε εννέα φωλιές σε Παρακάλαμο και Καλπάκι και δακτυλιώθηκαν 35 νεοσσοί πελαργοί. 

Μελετούν τα πουλιά

Όπως αναφέρει η Μονάδα, η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διαδεδομένη διεθνώς και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων, της αναπαραγωγικής διαδικασίας και της διάρκειας ζωής τους. Η δακτυλίωση των πελαργών πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν ακόμη πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15 - 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή μεταφορά νεοσσών από την κάθε φωλιά στο έδαφος, την τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτησή τους στη φωλιά.

Παράλληλα με τη δακτυλίωση, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φωλιών από υλικά όπως σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α., τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς τους. 

Η απομάκρυνσή τους γίνεται επειδή τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων τους σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους.