Comp 1

Ο Δήμος να… συσφίξει δεσμούς με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

on .

PANEPISTHMIO DHMARXEIO KTIRIO

Οι συνέργειες του Δήμου Ιωαννιτών με το Πανεπιστήμιο συζητήθηκαν στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία του συμβούλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φίλιππα Φίλιου, και με αφορμή το γεγονός ότι το ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου γιορτάζει φέτος τα 60 του χρόνια. 

Ο κ. Φίλιος πρότεινε να διοργανωθούν ειδικές εκδηλώσεις με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να κάνει αναφορά σε συνεργασίες με Τμήματα του Πανεπιστημίου αλλά και Σχολές όπως η Καλών Τεχνών και η Αρχιτεκτονική. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο Δήμος σκοπεύει να καθιερώσει μία εκδήλωση για την επίσημη υποδοχή των πρωτοετών, καθώς και μια παρουσίαση των τμημάτων του ιδρύματος σε ετήσια βάση, ενώ για τα γενέθλια του Πανεπιστημίου είπε πως σχεδιάζεται ειδική εκδήλωση με κύριο ομιλητή έναν από τους πρώτους καθηγητές τους, τον Ερατοσθένη Καψωμένο.

Πρόταση της ΕΛΣΗ

Στο μεταξύ, τη συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο ζητάει με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη ώρα για μία στενότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία του Δήμου και του Πανεπιστημίου, καθώς αυτό αναλαμβάνει την Προεδρία του Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων Αδριατικής και Ιονίου UniAdrion».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΗ, αυτή η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί σε πολλούς τομείς, όπως στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην υγεία, στον πολιτισμό, στην ιστορία, στην κληρονομιά, στον τουρισμό και αλλού. Προτείνει δε ο Δήμος να συγκροτήσει Επιτροπή η οποία θα συνεργάζεται με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου σε μόνιμη βάση και με θεματολογία που θα καθορίζεται από τους δύο φορείς ανάλογα με τις κάθε φορά αναγκαιότητες και το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων και των πολιτών. 

«Η πόλη μας οφείλει να ‘αξιοποιεί’ το Πανεπιστήμιο και διαθέτει το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό ώστε το ανώτατο ίδρυμα να υπηρετεί σε σταθερή βάση την τοπική κοινωνία και να αποβαίνει χρήσιμο για όλους», καταλήγει η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.