Comp 1

Επανέρχονται στα Γιάννενα τα κοινόχρηστα ποδήλατα!

on .

PODHLATA HLEKTRIKA DHMOS

Λίγοι σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της πόλης είναι οι Γιαννιώτες οι οποίοι χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις και οι περισσότεροι απ’ αυτούς διαθέτουν ένα δικό τους.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους απέτυχε και μάλιστα παταγωδώς, η προηγούμενη απόπειρα του Δήμου Ιωαννιτών να θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, τα οποία κυριολεκτικά αγνοήθηκαν από τον κόσμο.

Αυτή τη φορά ο Δήμος επανέρχεται με έναν «στόλο» ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου. Φιλοδοξία του είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων πολιτών ενισχύοντας τη μικροκινητικότητα σε έναν αστικό ιστό ιδιαίτερα επιβαρυμένο κυκλοφοριακά. 

Με οκτώ σταθμούς…

Η έγκριση της μελέτης εφαρμογής του έργου έγινε από τη Δημοτική Επιτροπή. Αυτό αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση, 55 ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων, ειδικής κατασκευής για δημόσια χρήση, εκ των οποίων τα δύο είναι Ειδικής Σχεδίασης ΑΜΕΑ, οκτώ αυτοματοποιημένων σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων, εξήντα δύο ηλεκτρονικών θέσεων ασφάλισης ποδηλάτων και τέλος το απαραίτητο λογισμικό διαχείρισης και χρήσης του συστήματος.

Οι οκτώ σταθμοί αποφασίστηκε να είναι οι εξής: Δημοτικό παρκινγκ (ρολόι), Περιφέρεια Ηπείρου (δίπλα από τη Λέσχη Αξιωματικών), Πλατεία Βελισσαρίου, Πλατεία αθλητικών εγκαταστάσεων Κιάφας, τέρμα Βογιάνου, λίμνη, Πλατεία Μαβίλη, Πάρκο Κατσάρη και Πλατεία Χατζή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης.

Τρεις από τους σταθμούς θα διαθέτουν τερματικό μίσθωσης ποδηλάτων (μηχάνημα αφής με αναγνώστη πιστωτικών και χρεωστικών καρτών) καθώς και εφαρμογή μέσω κινητού έξυπνου τηλεφώνου, δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να επιλέξει μία από τα δύο μεθόδους προκειμένου να μισθώσει τα ηλεκτρικά ποδήλατα με χρονοχρέωση. Οι άλλοι πέντε σταθμοί θα εργάζονται αποκλειστικά με εφαρμογή που πρέπει να εγκαταστήσει ο πολίτης μέσω κινητού έξυπνου τηλεφώνου και θα διαθέτουν σύστημα φόρτισης σταθμού μίσθωσης με ενσωματωμένο βιομηχανικό υπολογιστή και 4G router.

Για όλους τους πολίτες

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θωμάς Γιωτίτσας τονίζει πως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, θα μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της ποδηλασίας. «Με αυτό το έργο, ενθαρρύνουμε τη σωματική άσκηση και προάγουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Επιπλέον, υποστηρίζουμε την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, καθώς οι επισκέπτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον δήμο μας με έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο», σημειώνει με έμφαση.