Comp 1

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε πίσω από τα «κάγκελα»!

on .

FYLAKES SYLLHPSEIS EYRHMATA 2 7 24

Προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή ενώπιον Ανακριτή και Εισαγγελέα πήραν οι οκτώ συλληφθέντες που κατηγορούνται ως μέλη κυκλώματος που δρούσε στις φυλακές Σταυρακίου, ενώ χθες υπήρξε και η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν από την Ελληνική Αστυνομία.

Οι οκτώ συλληφθέντες πέρασαν χθες το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες και στη συνέχεια ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. 

Μέλη της οργάνωσης είναι τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δυο κρατούμενοι, ένας αστυνομικός και δυο ιδιώτες. Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη οκτώ άτομα, που ενεργούσαν εκτός του πλαισίου δράσης της Οργάνωσης.

Το χρονικό της υπόθεσης…

Τον γύρο της χώρας έκανε, μέσω δημοσιευμάτων, η μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά από τις 6 το πρωί της Δευτέρας στις Φυλακές Σταυρακίου με στόχο τον εντοπισμό ενστόλων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε έκνομες δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι το κατάστημα κράτησης σφραγίστηκε από «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ, ενώ κάποια στιγμή καταγράφηκε ένταση καθώς μεταφέρθηκαν κάποιοι κρατούμενοι στο Τμήμα Μεταγωγών και κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε αντικείμενα στα κελιά. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες που έφθασαν στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίες ανέφεραν πως ένας τρόφιμος των Φυλακών, με τη βοήθεια κάποιων ατόμων, μεταξύ αυτών ενός αστυνομικού και ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου, λάμβανε μέσω της συντρόφου του χρήματα που προέρχονταν από πώληση ναρκωτικών. Να σημειωθεί ότι σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπλα, δωροληψία-δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και παραβιάσεις των νομοθεσιών περί μετανάστευσης και περί εισαγωγής κινητών τηλεφώνων σε σωφρονιστικά καταστήματα.  

Η ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ…

«Φως» στην υπόθεση έριξε χθες με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να ξεδιαλύνει το ασαφές τοπίο που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τον ακριβή στόχο της επιχείρησης.

Όπως τονίστηκε, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή ναρκωτικών, κινητών τηλεφώνων και χρημάτων, προερχόμενων από παράνομες δραστηριότητες, σε Σωφρονιστικό Κατάστημα της Βόρειας Ελλάδας.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε Γιάννενα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα, με τη συνδρομή ομάδων ΕΚΑΜ και ΥΑΤ, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, και αστυνομικών σκύλων, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι συλλήψεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. 

Παράλληλα, για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και προανακριτικά δεδομένα, ενώ έγινε εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το Απρίλιο του 2023, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και προέβαιναν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στην περαιτέρω νομιμοποίηση των εσόδων τους. 

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης…

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, αρχηγός της οργάνωσης ήταν κρατούμενος του Σωφρονιστικού Καταστήματος, ο οποίος συντόνιζε την εμπορία και διακίνηση των ναρκωτικών και ήταν ο τελικός αποδέκτης των εσόδων. Ιδιώτης, είχε αναλάβει τη διακίνηση ναρκωτικών στην Κέρκυρα, ενώ μέρος των εσόδων τα παρέδιδε στον αρχηγό της οργάνωσης.

Στο μεταξύ, αστυνομικός και μία γυναίκα μεσάζοντες των συναλλαγών, παραλάμβαναν τα χρηματικά ποσά και τα παρέδιδαν στον αρχηγό της οργάνωσης, είτε σε απευθείας συναντήσεις μαζί του εντός του Καταστήματος, είτε μέσω κατάθεσης στον ατομικό του λογαριασμό μέσω του Λογιστηρίου. 

Ρόλο, σε αυτή τη δράση, είχαν και δυο Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι που περνούσαν τα έσοδα στις λογιστικές καταστάσεις του κρατούμενου, χωρίς να αναφέρουν τα στοιχεία των καταθετών ή το ακριβές ποσό. Ο δε αρχηγός της σπείρας είχε «μαύρο ταμείο» με τα ποσά που δεν καταχωρούνταν.

Κατασχέθηκαν λεφτά, χειροβομβίδες…

Τα μέλη της οργάνωσης ελαχιστοποιούσαν τις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις «αχυράνθρωπων» και κωδικές λέξεις ώστε να δυσχεραίνουν την αποκρυπτογράφησή τους από τις Διωκτικές Αρχές. 

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξακριβωθεί 7 περιπτώσεις εμπορίας- διακίνησης ναρκωτικών, 39 περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και 3 παραβιάσεις υπηρεσιακού απορρήτου. Παράλληλα, για τον αστυνομικό-μέλος της οργάνωσης, από τις έρευνες προέκυψε η τέλεση επιπλέον περιπτώσεων παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, δωροληψίας και διακίνησης ναρκωτικών.

Από το σύνολο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.207,82 ευρώ, 18 κινητά, μικροποσότητες κάνναβης, διάφορα όπλα (ρόπαλα, tazer, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης), οκτώ μαχαίρια, δυο γεμιστήρες, 302 φυσίγγια, καθώς και άλλα αντικείμενα (τρίφτης, ρολόι αξίας, χειρόγραφες σημειώσεις, εξάρτημα σκόπευσης).

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ