Comp 1

Η κλιματική ουδετερότητα έχει και… προβλήματα!

on .

 MPEGKAS GIOTITSAS SIONTH 2 7 24

Mία από τις πόλεις με σχέδιο δράσης και εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030 είναι και τυπικά πλέον τα Γιάννενα, καθώς εγκρίθηκε προχθές το κλιματικό σύμφωνο.

Τις προσδοκίες από το εγχείρημα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων εξέφρασε χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ε.Ε. ως απάντηση στις πρωτοφανείς κλιματικές προκλήσεις, ενώ η στόχευση γίνεται στις πόλεις και όχι στο κεντρικό κράτος.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, πέρα από τις καλές προθέσεις, δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και τα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Σύσκεψη εργασίας

Ο κ. Μπέγκας έχει καλέσει σε σύσκεψη εργασίας τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, ως αφετηρία των διεκδικήσεων για την υλοποίηση του εγχειρήματος, δημάρχους και συνεργάτες. Θα είναι ένα διήμερο και θα λάβει χώρα αύριο, Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο σκοπός της συνάντησης είναι, σε πρώτη φάση, η ουσιαστική δικτύωση των ελληνικών πόλεων, πράγμα που θα διευκολύνει την διεκδίκηση πόρων από το κεντρικό κράτος και την Ε.Ε..

Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, στις 18 Ιουλίου ο Δήμος Ιωαννιτών θα υποδεχτεί τη σύμβουλο της πόλης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης και την επικαιροποίηση του οδικού χάρτη με ρεαλιστικά δεδομένα για να προχωρήσει το εγχείρημα. 

«Θα διεκδικήσουμε…»

Όπως τόνισε χθες ο Δήμαρχος, «είμαστε διατεθειμένοι να εκπαιδευτούμε, να συνεργαστούμε με πολίτες και φορείς, αλλά και να διεκδικήσουμε». Εξήγησε δε πως «αυτό που έγινε σαφές στη Βαλένθια, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμα όλες οι απαντήσεις και ότι για να φτάσουμε να αρχίσουμε να υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας, απαιτούνται βήματα και λύσεις που ξεπερνούν τους δήμους. Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά πάνω σε αυτή την ατζέντα, η οποία στην ουσία της ούτως ή άλλως αποτελούσε προτεραιότητα για εμάς από το 2019».

«Θολή» η χρηματοδότηση

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θωμάς Γιωτίτσας, υπογράμμισε πως «τα Γιάννενα είναι μία από τις 112 πόλεις που έχουν υπογράψει το κλιματικό σύμφωνο και μία από τις μόλις 33 οι οποίες έχουν πάρει το σήμα». Μιλώντας για την συνάντηση στη Βαλένθια είπε ότι «στο ετήσιο συνέδριο των εκατό κλιματικών ουδέτερων πόλεων, συμμετείχε ο Δήμος Ιωαννιτών με μια αποστολή πολυπληθή και παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου σε πολλά επίπεδα. Συμμετείχαμε σε μια κλειστή σύσκεψη με συγκεκριμένους δημάρχους άλλων πόλεων και με υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωπαϊκής αποστολής. Κάναμε παρέμβαση και καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας για τα θολά σημεία του συγκεκριμένου εγχειρήματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι».

Στη συνέχεια ο κ. Γιωτίτσας, στάθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο θολό τοπίο. Όπως εξήγησε, οι χρηματοδοτήσεις θα είναι ένας συνδυασμός πόρων δημοτικών, από τον προϋπολογισμό του Δήμου, όσο και δημόσιας χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος αλλά και ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και ιδιωτικών, με το μεγαλύτερο μέρος τους (80%) να είναι από μοχλεύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων.

 Περί εξεύρεσης πόρων

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο υπάρχουν ήδη τέσσερις διαφορετικοί τρόποι εξεύρεσης πόρων οι οποίοι είναι οι εξής: Χαμηλότοκα δάνεια με επιδότηση ως 75% του επενδυτικού σχεδίου από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με προτεραιότητα στις πόλεις που έχουν λάβει το σήμα της Ε.Ε. για τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων. Δημιουργία δημοτικών ειδικών ταμείων με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Ολοκλήρωση του climanet του φορέα δηλαδή των 6 ελληνικών πόλεων μέσω του οποίου θα διαμορφώνονται κοινά προγράμματα και θα υποβάλλονται για χρηματοδότηση στο κράτος. Συνασπισμοί μικρών πόλεων με κοινά χαρακτηριστικά και παρεμφερή προγράμματα για διεκδίκηση κοινών χρηματοδοτήσεων.

Κοινά τα προβλήματα

Τέλος, η ειδική συνεργάτης του Δημάρχου Έλενα Σιόντη επισήμανε τι αποκόμισε η αποστολή του Δήμου Ιωαννιτών από το συνέδριο στη Βαλένθια. «Είναι πολύ σημαντικό ότι διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πόλεις είναι σε πολλά σημεία κοινά. Μέσα στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων, κάθε πόλη με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της, μπορεί και πρέπει να εξειδικεύσει τις λύσεις», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΤΗΣ