Comp 1

Σημαντικό βήμα προς την ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών Πωγωνίου

on .

GEFYRIA POGONIOY 1 7 24

Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών του Πωγωνίου πραγματοποιήθηκε με την ολοκληρωμένη τεκμηρίωσή τους από το το Εργαστήρι Γεωχωρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που έγινε στα πλαίσια του 1ου Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου.

Τα χρήσιμα συμπεράσματα για την ανάδειξη των μοναδικών γεφυριών του Πωγωνίου που εναρμονίζονται ιδανικά με το φυσικό περιβάλλον, βγήκαν από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής που αποτελούνταν από πέντε καθηγητές και δώδεκα φοιτητές, η οποία και μελέτησε με μεγάλη λεπτομέρεια επτά πέτρινα γεφύρια προχωρώντας στην τεκμηρίωση και ανάδειξή τους.

Στόχος του εργαστηρίου δεν ήταν μόνο η επαφή και εξοικείωση των φοιτητών με τις επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα διεθνώς αλλά και σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση μεγάλων δεδομένων (bigdata) πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό την ανάδειξη και διαχείριση της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης ενός τόπου.  Οι φοιτητές, παρακολούθησαν διαλέξεις για τη χρήση τρισδιάστατου σαρωτή SLAM, flying laser scanner, εισαγωγή στις μετρήσεις με δέκτες GΝSS αλλά και μαθήματα μουσειολογίας.

Επτά γεφύρια…

Παράλληλα, σκοπός του εργαστηρίου ήταν η τρισδιάστατη αποτύπωση και η συλλογή πληροφοριών για ορισμένα από τα γεφύρια της περιοχής. Συγκεκριμένα, με τη χρήση GNSS, terrestrial and air borne laser scanner, UAVs και φωτογραμμετρίας, η πανεπιστημιακή ομάδα προχώρησε στην ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των επτά γεφυριών και νερόμυλων. Πρόκειται για το Γεφύρι και τον Νερόμυλο στο Γκρέτσι- Παλαιόπυργο, το Κατωγέφυρο στο Ωραιόκαστρο, το Γεφύρι στο Καλντερίμι και το Γεφύρι στο Νιόνερο στην Πωγωνιανή, το Γεφύρι του Κουβαρά και το Γεφύρι  και τον Νερόμυλο της Νωνούλας στο Δολό, καθώς και το Δίτοξο πέτρινο γεφύρι του Λουχάρου ή Αγίας Παρασκευής στη Μερόπη.

Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί στα πλαίσια του εργαστηρίου, θα επεξεργαστούν με σκοπό τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων η οποία θα είναι αξιοποιήσιμη από μεγάλο εύρος χρηστών και θα μπορεί να διευρυνθεί με νέα δεδομένα στο μέλλον.

Κομμάτι της παράδοσης

Όπως, άλλωστε, τόνισε ο ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Στέλιος Κουκουλάρης, τα πέτρινα γεφύρια και οι νερόμυλοι της περιοχής αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παράδοσης του Δήμου Πωγωνίου και η Δημοτική Αρχή ενορχηστρώνει και στηρίζει κάθε δράση για την ανάδειξη, προστασία και συντήρησή τους. «Πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαστήρι που επιθυμούμε να καταστεί θεσμός για το Δήμο με τη διαδικασία να προσφέρει σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλάρης και πρόσθεσε ότι τα όμορφα πέτρινα γεφύρια αποτελούν «έργα τέχνης» και κάθε προσπάθεια έρευνας και τεκμηρίωσής τους θα βρίσκει τη Δημοτική Αρχή αρωγό.

 Και από το εξωτερικό!

Στο Εργαστήρι συμμετείχαν, επίσης,το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ., το Εργαστήρι Γεωδαισίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Ε.Μ.Π., το UNESCO Research Lab του Πολυτεχνείου του Μιλάνο και το Εργαστήριου Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σε αυτό, συμμετείχε διεπιστημονική ομάδα καθηγητών, καθώς και 13 μεταπτυχιακοί φοιτητές από Η.Π.Α., Βραζιλία, Κίνα, Κύπρο, Πολωνία και Ελλάδα.

**

Αναμφίβολα, τα πέτρινα γεφύρια στην Ήπειρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τοπική ιστορία και την μακρόχρονη παράδοση και αποτελούν μνημεία ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας. Βασικό μέλημα όχι μόνο του Δήμου Πωγωνίου αλλά και όλων των Δήμων της Ηπείρου σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος, θα πρέπει να είναι η προστασία των γεφυριών, τα οποία αποτελούν το σήμα κατατεθέν στην περιοχή, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να τα διασχίσει με ασφάλεια και να απολαύσει τη μοναδικότητά τους.