Comp 1

Χαρτογράφηση σπίλων: Μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι δερματολόγοι για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

on .

SPILES

Η πρόληψη παίζει μεγάλο ρόλο στην πρόωρη αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Σήμερα, υπάρχουν πολλές εξετάσεις που μπορεί να κάνει κανείς και να δει την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος, καθώς και να προλάβει άλλες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι η εμφάνιση ενός καρκίνου ή κάποιο εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Πολλές ειδικότητες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να εξακριβώσουν το ξεκίνημα μίας ασθένειας. Ένας ογκολόγος θα εξετάσει το στήθος μιας γυναίκας για να εξακριβώσει αν υπάρχει αρχικό στάδιο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ένας ωτορινολαρυγγολόγος θα κάνει γαστροσκόπηση για να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο φάρυγγας και ο οισοφάγος. Γενικά, τα τέστ πρόληψης υγείας δεν σταματούν ποτέ και πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 6 μήνες ή ένα χρόνο.

Οι δερματολόγοι μπορεί να ειδικεύονται στη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Η χαρτογράφηση σπίλων παίζει καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος, μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου. Αυτή η μέθοδος είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους δερματολόγους για την παρακολούθηση των κρεατοελιών, για αλλαγές που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μελάνωμα, που είναι από τους πιο γνωστούς τύπους καρκίνου του δέρματος.

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μία διαδικασία που περιλαμβάνει τη δημιουργία λεπτομερούς καταγραφής των κρεατοελιών στο σώμα.  Ο δερματολόγος θα εξετάσει οπτικά ολόκληρο το σώμα σας για κρεατοελιές και άλλες ύποπτες βλάβες.

Ο δερματολόγος, πριν την εξέταση,  θα πρέπει να συζητήσει το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερομένου, τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος και τους λόγους για τους οποίους θέλει να κάνει τη χαρτογράφηση.

Εξειδικευμένες κάμερες θα τραβήξουν εικόνες υψηλής ανάλυσης των σπίλων σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση μιας ειδικής πηγής πολωμένου φωτός για την ενίσχυση των λεπτομερειών της κρεατοελιάς. Αυτές οι εικόνες αποτυπώνουν λεπτομέρειες που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, επιτρέποντας μια πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση. Έπειτα, οι εικόνες που τραβήχτηκαν αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή, για να μπορεί ο δερματολόγος στο μέλλον να τις χρησιμοποιήσει για να κάνει συγκρίσεις.

Η χαρτογράφηση σπίλων προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος:

Συγκρίνοντας τους χάρτες σπίλων με την πάροδο του χρόνου, ο δερματολόγος μπορεί να εντοπίσει τυχόν αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα ενός σπίλου. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την επιτυχή θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.

Η χαρτογράφηση σπίλων βοηθά στη διαφοροποίηση μεταξύ των μη καρκινικών σπίλων. Αυτό μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις περιττές βιοψίες, οι οποίες είναι μικρές χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση ενός μικρού κομματιού ιστού για εξέταση στο μικροσκόπιο.

Ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να επωφεληθεί από μια εξέταση ολόκληρου του δέρματος από έναν δερματολόγο, η χαρτογράφηση σπίλων συνιστάται ιδιαίτερα για:

  • Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, κόκκινα μαλλιά ή μπλε μάτια.
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
  • Όσοι έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων (πάνω από 50)
  • Άτομα που είχαν προηγούμενη διάγνωση μελανώματος

Γενικά, οι δερματολόγοι προτείνουν να επαναλαμβάνεται η χαρτογράφηση σπίλων κάθε 6 με 12 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, ο δερματολόγος θα συγκρίνει τους τρέχοντες σπίλους σας με τον βασικό χάρτη που έχει από την προηγουμένη φορά, αναζητώντας τυχόν αλλαγές.