Comp 1

«Μόδα» σήμερα η κοκαΐνη και τα συνθετικά ναρκωτικά!

on .

NARKOTIKA XAPIA GYNAIKA

Χιλιάδες Ηπειρώτες δίνουν κάθε χρόνο την προσωπική τους μάχη με στόχο να ξεφύγουν από τα δίχτυα των εξαρτήσεων στα οποία έχουν μπλεχτεί, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. 

Οι ναρκωτικές ουσίες είναι η πιο συνηθισμένη εξάρτηση και ακολουθούν αλκοόλ, τζόγος και διαδίκτυο, το οποίο ανεβαίνει εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, όπως τονίστηκε από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Ιωαννίνων «Σχεδία», υπάρχει μία σαφής στροφή από τα οπιούχα σκευάσματα όπως η ηρωίνη στις διεγερτικές ουσίες, με βασικότερη την κοκαΐνη.

Το έργο του ΚΕΘΕΑ

Tην αναγκαιότητα συλλογικής δράσης και πολιτικών συμπερίληψης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων υπογράμμισε το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος μέσω της καμπάνιας με σύνθημα «πάμε μαζί» που υλοποίησε τις προηγούμενες ημέρες. Το αποκορύφωμά της ήταν χθες με πορεία στο κέντρο των Ιωαννίνων και εκδηλώσεις το βράδυ στο θεατράκι της Σκάλας. 

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπεύθυνος του Προγράμματος του ΚΕΘΕΑ Γιάννης Παπαχρήστου με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών έκανε γνωστό ότι το Κέντρο υποστήριξε πέρυσι σε τρεις Περιφέρειες (Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων) συνολικά 1.110 άτομα, γονείς και εξαρτημένους. Από αυτά τα 277 ήταν μπλεγμένα στα δίχτυα των ναρκωτικών, 253 σε αλκοόλ, τζόγο/διαδίκτυο και 580 ήταν γονείς, αδέλφια και σύντροφοι.

Οι τρεις Κινητές Μονάδες του ΚΕΘΕΑ πραγματοποίησαν 405 εξορμήσεις στις τρεις Περιφέρειες και ήρθαν σε επαφή με επιπλέον 352 εξαρτημένους υλοποιώντας δράσεις ενημέρωσης και δικτύωσης σε 6.789 άτομα. 

Προφίλ των χρηστών

Όσον αφορά στο προφίλ των εξαρτημένων ατόμων από τα ναρκωτικά στα Γιάννενα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπαχρήστου, η πλειοψηφία, ποσοστό 86,4% ήταν άνδρες και το 13,6% γυναίκες. Μέση ηλικία προσέλευσης ήταν τα 33,4 έτη. Πάνω από τους μισούς, ποσοστό 54,5% μένουν με τους γονείς, με τους περισσότερους (το 53,7%) να είναι άνεργοι ή περιστασιακά εργαζόμενοι. Ποσοστό 8,2% ήταν ξένοι.

Η μεγάλη πλειοψηφία, ποσοστό 77,4% ξεκίνησαν τη χρήση με κάνναβη. Η πλειοψηφία, ένα 34,9% συνέχισε με κάνναβη, ενώ το 24,8% στράφηκε στην κοκαΐνη και το 22,9% στην ηρωίνη. 

Στους έφηβους που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ η κάνναβη κυριαρχεί ως βασική ουσία χρήσης καθώς αναφέρεται ως τέτοια από οκτώ στα 10 άτομα. Ένα ποσοστό χρηστών της τάξης του 36% αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας, ενώ ένα 34,5% είναι αντιμέτωπο με προβλήματα σωματικής υγείας. Από τους χρήστες το 40% έχει καταδικαστεί, το 21,6% έχει μπει φυλακή, ενώ το 42,6% έχει κάποια νομική εκκρεμότητα.

Διαφορετική πρόκληση

«Η πρόκληση του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος υφίσταται μια διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σχετικά με το είδος των παράνομων ουσιών, αλλά και τη ραγδαία ανάπτυξη των νόμιμων εξαρτήσεων. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη για την ανάπτυξη περαιτέρω υπηρεσιών και προσαρμογή των ήδη υπαρχουσών, ώστε ο φορέας να ανταποκρίνεται επαρκώς στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και να υποστηρίζει αποτελεσματικά το σύνολο του πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπεύθυνός του. Ο κ. Παπαχρήστου τόνισε παράλληλα ότι στην περιοχή μας χρειάζεται να δείξουμε μετά από 17 χρόνια παρουσίας ότι ως κοινωνία διαθέτουμε την κεκτημένη εμπειρία και ωριμότητα ώστε να εστιάζουμε στην εξάρτηση και όχι στις ουσίες, στις αιτίες και όχι στα συμπτώματα, στη θεραπευτική υποστήριξη και όχι στην καταστολή, στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι στις ηθικολογικές  κρίσεις, στην αποδοχή και στην αλληλεγγύη και όχι στο στιγματισμό και στην περιθωριοποίηση. 

Δράσεις από τη «Σχεδία»

Το μήνυμα ότι δε χρειαζόμαστε ουσίες για να περάσουμε καλά, επέλεξε να στείλει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Ιωαννίνων «Σχεδία»,  με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. 

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει αύριο, Παρασκευή και ώρα 8.30 μ.μ. στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ συναυλία με δύο γιαννιώτικα μουσικά σχήματα, τους The Great Escape project και τους Dire Straits Live Tribute.

Όπως ανέφερε χθες η Πρόεδρος του Κέντρου Σοφία Μαρκούλα, «σκεφτήκαμε να μην οργανώσουμε άλλη μία ημερίδα με ομιλίες, αλλά να προκαλέσουμε και να προσκαλέσουμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας για να διασκεδάσουμε χωρίς ουσίες. Γιατί, το να περνάς καλά, δεν είναι συνυφασμένο με τη χρήση ουσιών. Αυτό, λοιπόν, είναι το μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε σε όλους τους Γιαννιώτες».

Αυξάνουν τα διεγερτικά…

Το μήνυμα ότι η χαρά της ζωής βρίσκεται σε μικρές ευχάριστες στιγμές και όχι σε μία έντονη ευχάριστη στιγμή, που διαρκεί όσο η επίδραση μιας ουσίας, έστειλε, από την πλευρά του, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Βασίλης Κούτρας. 

Ο κ. Κούτρας αναγνώρισε ότι υπάρχει μια συσχέτιση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών με την ψυχαγωγία, κάτι που αποτυπώνεται και στις ουσίες οι οποίες καταναλώνονται, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι άνθρωποι, που επιλέγουν να μπαίνουν σε διαδικασίες εξαρτητικές με σκοπό την έντονη ευχαρίστηση, στην πραγματικότητα μπαίνουν σε καταστροφικές στρατηγικές. 

«Τα τελευταία χρόνια μειώνεται η χρήση οπιούχων με κύρια έκφραση την ηρωίνη, αλλά αυξάνονται πάρα πολύ οι διεγερτικές ουσίες, κυρίως κοκαΐνη αλλά και συνθετικά ναρκωτικά, που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία που μοιάζει ας πούμε το Ecstasy. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι τυχαίες. Σχετίζονται με το πώς εξελίσσονται οι διάφορες κουλτούρες σε σχέση με τη ζωή μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Τα δύο μουσικά σχήματα ανέλαβε να παρουσιάσει ο μουσικός Ανδρέας Ραβάνογλου, προσκαλώντας με τη σειρά του το κοινό σε μια απολαυστική μουσική βραδιά.