Ο Δήμος Ιωαννιτών στον δρόμο προς την ενεργειακή αυτονομία

on .

ENERGEIAKO PROGRAMMA 26 6 24

Στην υπογραφή της δήλωσης συμμετοχής του Δήμου Ιωαννιτών στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πιστοποίησης Κοινοτικής Ενέργειας για Δήμους, που υλοποιείται και παρέχεται δωρεάν στο πλαίσιο του έργου LifeLOOP, προχώρησε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύναψη συνεργασίας με την Οργάνωση Electra Energy, η οποία δραστηριοποιείται ενεργά για περισσότερα από επτά χρόνια στον τομέα των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Έτσι, όπως αναφέρεται και σε χθεσινή ανακοίνωση ο Δήμος ξεκίνησε και επίσημα την πορεία του προς την ενεργειακή του αυτονομία, την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας, καθώς και την εκπλήρωση της ευρωπαϊκής του αποστολής για την υλοποίηση του προγράμματος «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις». 

Εκπαίδευση – δικτύωση

Μέσω του προγράμματος, δημοτικά στελέχη, που επιλέχθηκαν με την συνδρομή της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας, Προσχολικής Ηλικίας, Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, Σοφίας Μαρκούλα, καθώς και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης  Κοινωνικής Προστασίας, Ρόης Ζηκίδου, θα παρακολουθήσουν το ειδικά σχεδιασμένο για Δήμους εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Community Energy Espresso Training», λαμβάνοντας ατομική πιστοποίηση και ενδυναμώνοντας έτσι την τεχνογνωσία του ίδιου του Δήμου σε ζητήματα κοινοτικής ενέργειας και ενεργειακών κοινοτήτων.

Το εκπαιδευτικό σκέλος του προγράμματος θα επικεντρωθεί στη δημιουργία και διαχείριση κοινοτικών έργων και ενεργειακών κοινοτήτων, στην ανάπτυξη συνεργειών με συναφή εγχειρήματα, στις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και σε ζητήματα Διμερών Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενδυναμώνοντας έτσι την τεχνογνωσία του Δήμου Ιωαννιτών στους ανωτέρω τομείς.

Στη συνέχεια, ο Δήμος Ιωαννιτών θα δύναται να αξιοποιήσει και τα υπόλοιπα εργαλεία του προγράμματος, όπως την ειδική πλατφόρμα Match-making Tool, η οποία αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο δικτύωσης, συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πόρων στον τομέα της ενέργειας, επιτρέποντας στους Δήμους και τις ενεργειακές κοινότητες να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να μοιράζονται καλές πρακτικές και να αναπτύσσουν συνέργειες για την ανάπτυξη κοινοτικών έργων. 

Δωρεάν ενέργεια σε ευάλωτους…

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η πρώτη δράση του Δήμου Ιωαννιτών προς την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας. Συγκεκριμένα, ως αποτέλεσμα της πολύμηνης συνεργασίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας με την Ενεργειακή Κοινότητα Κοινέργεια, η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία πολιτών της Ηπείρου και έχει ήδη υλοποιήσει 2 έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού με στόχο την ιδιοκατανάλωση ενέργειας, ένα ενεργειακά ευάλωτο νοικοκυριό του Δήμου που επιλέχθηκε βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, θα λαμβάνει δωρεάν και καθαρή ενέργεια για τα επόμενα χρόνια. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Συν-Ενέργεια, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη. 

Αυτή η δράση αποτελεί μόνο την αρχή της προσπάθειας του Δήμου Ιωαννιτών προς την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας. Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας σε δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η εκπαίδευση των δημοτικών στελεχών σχετικά με τις θεματικές των ενεργειακών κοινοτήτων και των νέων τεχνολογιών ενέργειας, αποτελεί μόνο την αρχή. Ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην εκπαίδευση των δημοτικών στελεχών σχετικά με την ενεργειακή ένδεια, την παροχή δωρεάν συμβουλευτικής σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά και τελικά στη δημιουργία του 1ου Γραφείου Καταπολέμησης της Ενεργειακής Ένδειας στην Ήπειρο».