ΣΤΟΠ στην απομόνωση δεκάδων χωριών από Δήμο Ζίτσας και Υπεραστικό ΚΤΕΛ

on .

GKIKAS PLIAKOS 25 6 24

«Φρένο» στην απομόνωση των κατοίκων των 57 κοινοτήτων και 20 οικισμών του, βάζει ο Δήμος Ζίτσας, καθώς σε συνεργασία με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων εξασφαλίζει δωρεάν μετακινήσεις και φθηνότερα εισιτήρια για τους δημότες, τα οποία θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο.

Η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Ζίτσας, να διευκολύνει τη μετακίνηση των δημοτών στην πόλη των Ιωαννίνων, έρχεται ως αντίδοτο στο μείζον πρόβλημα της ερημοποίησης της υπαίθρου και της απομόνωσης που βρίσκονται οι κάτοικοι στα απομακρυσμένα χωριά. 

Μάλιστα, στα περισσότερα από αυτά κατοικούν κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι, των οποίων ο βασικός τρόπος μετακίνησης είναι τα λεωφορεία του Αστικού ή Υπεραστικού ΚΤΕΛ, που σε πολλές περιπτώσεις τα λιγοστά δρομολόγια δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Πολλές φορές αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν ταξί για να μετακινηθούν στην πόλη, προκειμένου να επισκεφτούν κάποιο γιατρό ή κάποια δημόσια υπηρεσία με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά.  

Με επιδότηση…

Αναμφίβολα, η επιδότηση δρομολογίων στα απομακρυσμένα χωριά και οικισμούς του Δήμου Ζίτσας, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής από την αρχή της θητείας της. 

 Έτσι στην προσπάθειά της να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες με κοινωνικό πρόσημο στους δημότες, ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών, ενισχύει την πολιτική της επιδότησης των εισιτηρίων, που ήδη εφαρμόζει για τα δρομολόγια τόσο του Υπεραστικού όσο και του Αστικού ΚΤΕΛ. 

Όπως τόνισε σχετικά ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, εφαρμόζονται πολιτικές, οι οποίες δημιουργούν φράγματα ανάσχεσης της ερημοποίησης των χωριών  και ταυτόχρονα  ανακουφίζουν τους κατοίκους από το κόστος των μετακινήσεών τους. 

Παράλληλα, ο κ. Πλιάκος ανέφερε ότι μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να εφαρμόζεται η πολιτική της επιδότησης των εισιτηρίων και των δωρεάν δρομολογίων, τόσο με την αστική όσο και με την υπεραστική συγκοινωνία, ωστόσο οι ανάγκες των δημοτών ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών αυξάνονται διαρκώς για θέματα υγείας, ανεφοδιασμού και εξυπηρέτησης από τις διοικητικές υπηρεσίες. 

Από τον Ιούλιο…

Μετά και το «πράσινο φως» που έλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας  η οποία ενέκρινε την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ζίτσας προχωρά τις διαδικασίες για την υπογραφή της νέας σύμβασης, η οποία  καλύπτει το σύνολο των Τοπικών Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Μολοσσών, Ευρυμενών, Ζίτσας και Εκάλης και το μεγαλύτερο τμήμα των χωριών και οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Πασσαρώνος που δεν καλύπτεται από το Αστικό ΚΤΕΛ.

Έτσι,  οι κάτοικοι των 57 κοινοτήτων και των 20 οικισμών του Δήμου Ζίτσας από τον επόμενο μήνα θα μετακινούνται με νέα  δρομολόγια και φθηνότερα εισιτήρια. 

Άλλωστε, τη διεύρυνση της ήδη επιτυχημένης συνεργασίας, στον τομέα των επιδοτούμενων δρομολογίων προς όφελος των δημοτών είχαν συζητήσει σε συνάντηση εργασίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο,  ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με τον Πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Γρηγόρη Γκίκα. 

Να μιμηθούν…

Είναι γεγονός ότι αρκετοί είναι οι κάτοικοι και σε άλλα απομακρυσμένα χωριά του λεκανοπεδίου ή του ορεινού όγκου του Νομού Ιωαννίνων που έρχονται σε καθημερινή βάση αντιμέτωποι με τις δυσκολίες που προκύπτουν, είτε με λιγοστά δρομολόγια του Υπεραστικού ή του Αστικού ΚΤΕΛ, είτε με το ακριβό εισιτήριο για τη μετακίνησή τους με το λεωφορείο. 

Οπότε το παράδειγμα του Δήμου Ζίτσας πρέπει να μιμηθούν κι άλλες Δημοτικές Αρχές, οι οποίες σε συνεργασία με τις δυο διοικήσεις των ΚΤΕΛ θα πρέπει να βρουν τρόπους για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων και να προβούν άμεσα σε αύξηση δρομολογίων εκεί που έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, αλλά και να γίνει προσπάθεια μείωσης του εισιτηρίου.