Comp 1

Ιστορική στιγμή η επίσκεψη του Πατριάρχη Bαρθολομαίου

on .

BARTHOLOMAIOS LEYKADA 1 25 6 24

Iστορικό γεγονός για τη γειτονική Λευκάδα αποτελεί η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με αφορμή τον εορτασμό της Πολιούχου του Νησιού Παναγίας Φανερωμένης.

Ο ίδιος πραγματοποιεί πολυήμερη επίσκεψη στις Μητροπόλεις Λευκάδος και Ιθάκης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Άρτης. Ξεκίνησε από τη Λευκάδα, θα επισκεφτεί την Πρέβεζα το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής, όπου θα τον υποδεχτούν και εκεί με τιμές στον Ναό Αγίου Κων/νου και Ελένης, ενώ στην Άρτα θα αφιχθεί το βράδυ της Παρασκευής και θα παραμείνει ως το Σάββατο, 29 Ιουνίου. 

Στη Λευκάδα

Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Μονή Παναγίας Πεφανερωμένης Λευκάδας, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η Παναγία Φανερωμένη βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και αποτελεί το θρησκευτικό κέντρο του νησιού, με τον εορτασμό της ανήμερα του Αγίου Πνεύματος να έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Λευκαδιτών και όχι μόνο. Το μοναστήρι «έβαλε τα καλά του» και υποδέχτηκε τον κ.κ. Βαρθολομαίο αργά το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Ο Πατριάρχης παρέστη στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό.

Φύτεψε ελιά…

Το πρωί της Δευτέρας, μετά τη Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συγκίνηση η περιφορά και λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης γύρω από το μοναστήρι, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, του Ερυθρού Σταυρού, του ΕΚΑΒ, της πυροσβεστικής και πλήθους πιστών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ.κ. Βαρθολομαίος φύτεψε μια ελιά έξω από την ανακαινισμένη συνοδική αίθουσα στο μοναστήρι, την οποία στη συνέχεια εγκαινίασε.

 Το μήνυμα 

Σε μια σύντομη ευχή μιλώντας στα ΜΜΕ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε: «Αγάπη, ειρήνη και καλοσύνη. Να έχουμε αγάπη, ομόνοια και ομοψυχία μεταξύ μας για να προοδεύουμε. Όταν υπάρχουν σχίσματα, διαιρέσεις, κακή διάθεση δεν μπορεί να προοδεύσει μια κοινωνία. Να είστε όλοι καλά. Χρόνια πολλά για την μεγάλη ημέρα, την οποία ζήσαμε εδώ στη Λευκάδα με πολλή συγκίνηση και με ανάταση ψυχική».

Επίτιμος δημότης 

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Λευκάδας σε επίσημη εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας χθες το πρωί, ενώ το απόγευμα επισκέφτηκε το μουσείου «Άγγελός Σικελιανός», τον ιερό ναό του Παντοκράτορα στο κέντρο της Λευκάδας και εγκαινίασε το νέο Ανοιχτό Θέατρο του νησιού.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΤΗΣ