Comp 1

Μαίνεται η «μάχη» με αφορμή τον νέο κανονισμό στις Φοιτητικές Εστίες

on .

FOITHTIKES ESTIES

Μαίνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η «μάχη» με τα δωμάτια των Φοιτητικών Εστιών, στα οποία η Διοίκηση επιχειρεί να βάλει τάξη έπειτα από αρκετά χρόνια που η κατάσταση είναι προβληματική. 

Φοιτητικοί Σύλλογοι προχώρησαν χθες σε παρέμβαση στην Πρυτανεία μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων αντιδρώντας στον νέο εσωτερικό κανονισμό για τη λειτουργία των Εστιών, με βάση τον οποίο στάλθηκαν μηνύματα για άμεση εκκένωση δωματίων, για όσους φοιτητές δεν πέρασαν μαθήματα με τουλάχιστον 30 ects σε κάθε έτος και για όσους δεν πληρώνουν το μηνιαίο ποσό των 40 ευρώ. Παράλληλα, έκαναν γνωστό ότι θα πραγματοποιήσουν πορεία την ερχόμενη Τρίτη, 24 Ιουνίου και ώρα 18.00 στην Περιφέρεια.

Απαντώντας στις αιτιάσεις η Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου σε χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση κάνει λόγο για ενέργειες που σκοπό έχουν την κοινωνικά δίκαιη διάθεση των δωματίων των Φοιτητικών Κατοικιών σε φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν στο ίδρυμα και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Όπως αναφέρει, φέτος θα ικανοποιηθούν ξανά όλες οι αιτήσεις για στέγαση προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών/τριών, ενώ τονίζει πως ο νέος επικαιροποιημένος Κανονισμός Λειτουργίας των Εστιών, μείωσε έως και 20% την προϋπάρχουσα οικονομική συμμετοχή και κατήργησε την παλαιότερη διαδικασία της μακροχρόνιας διάθεσης δωματίων, η οποία είχε οδηγήσει σε κακή χρήση των δωματίων και στην απώλεια ελέγχου των Φοιτητικών Κατοικιών από το Ίδρυμα.  Με αυτόν, η διάθεση των δωματίων γίνεται για διάστημα δύο ετών, μετά την πάροδο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης. 

Η Πρύτανης υπερασπίζεται την εφαρμογή και ακαδημαϊκών κριτηρίων προόδου των φοιτητών και φοιτητριών που διαμένουν στις Εστίες, τα οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «στοχεύουν στην ενθάρρυνση της διατήρησης επαφής με τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο» και καταλήγει τονίζοντας πως οι πρόσφατες αντιδράσεις των Εστιακών Φοιτητών στην προσπάθεια διευθέτησης μιας επί χρόνια χαοτικής και απαράδεκτης κατάστασης στις Φοιτητικές Κατοικίες είναι αναμενόμενες και απολύτως ερμηνεύσιμες. «Η αυθαιρεσία επιχειρείται να «ιδεολογικοποιηθεί», σε μια δραματική προσπάθεια να νομιμοποιηθεί και να διαιωνιστεί περαιτέρω. Ωστόσο, με πολεμικές διακηρύξεις και αφορισμούς δεν λύνονται τα σοβαρά προβλήματα των Φοιτητικών Κατοικιών, που όλοι/ες γνωρίζουμε», καταλήγει.