Comp 1

S.O.S! Μέτρα τώρα για να μην διψάσουμε!

on .

BRYSH

Την εμφάνισή τους έχουν κάνει ήδη προβλήματα λειψυδρίας σε διάφορες περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών και όχι μόνο, καθώς παρατηρούνται συχνές διακοπές νερού κι ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού. Η έλλειψη νερού μαζί με τον καθαρισμό των δημοτικών χώρων, αναμφίβολα αποτελούν τις κορυφαίες προκλήσεις του καλοκαιριού για τις Δημοτικές Αρχές της Ηπείρου.  Ειδικά το θέμα της λειψυδρίας, που φυσικά δεν είναι καινούργιο, αναμένεται να απασχολήσει έντονα την περιοχή μας και την φετινή θερινή περίοδο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στα όσα ειπώθηκαν στο προχθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γ. Παπαδιώτης παραδέχτηκε το πρόβλημα, λόγω μειωμένης άντλησης ύδατος, ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες λελογισμένη χρήση του νερού και πρωτίστως να μην ποτίζουν με το νερό της ύδρευσης. Αναφέρθηκε στις δεξαμενές που έχουν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχουν λειτουργήσει (!) και δεσμεύτηκε ότι κάποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ωστόσο για τις μεγάλες παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης  θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος! 

Συχνές διακοπές…

Εξάλλου, από την αρχή του χρόνου (και όχι τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες) συχνά παρατηρούνται προβλήματα με διακοπές υδροδότησης σε διάφορες περιοχές, τόσο στο κέντρο, όσο και περιφερειακά. 

Το θέμα αυτό έθιξε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ιωάννινα_2023 Βασ. Κοσμάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι με την τακτική των υδρογεωτρήσεων που υιοθετήθηκε κάποτε και διαιωνίζεται αδιαλείπτως, δεν εξυπηρετείται μακροχρόνια και ορθολογικά επίλυση του προβλήματος της υπαρκτής λειψυδρίας στο Λεκανοπέδιο που βαρύνουν Δημοτικές Αρχές, τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΙ, και ΣΥΔΛΙ, τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας και εμβέλειας πολιτικά όργανα και θεσμούς. 

Και πρότεινε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες παρεμβάσεις, όπως, μεταξύ άλλων, πλήρη εκσυγχρονισμό του αντλιοστασίου της Κρύας και τοποθέτηση Η/Ζ (ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους) για την αντιμετώπιση των πιθανών διακοπών ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ,  λειτουργία του 2ου αντλιοστασίου, που είναι ακριβώς δίπλα από το παλιό αντλιοστάσιο της Κρύας και διαθέτει και Ηλεκτρογεννήτρια, πλήρη επισκευή του αγωγού διατομής 300mm που ξεκινά από το 2ο αντλιοστάσιο και φτάνει στη δεξαμενή στο Μικρό Μπισδουνάκι, για την υδροδότηση των περιοχών Καρδαμίτσια, Μέλανδρα, Νέα Ζωή, κλπ, αξιοποίηση και των 4 γεωτρήσεων στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, με ταυτόχρονη προστασία έναντι διαφόρων κινδύνων, του γηπέδου που είναι εγκατεστημένες, αντικατάσταση των παλαιών αγωγών υδροδότησης (πχ αμιάντου, αν και όπου υπάρχουν στο κέντρο πόλης), σύνδεση όλων των ανενεργών –προσφάτως κατασκευασμένων- δικτύων με τα υδρόμετρα των περιοχών από τις οποίες διέρχονται, αντικατάσταση υδρομέτρων που εμφανίζουν διαρροές ή δεν λειτουργούν.

Στο Νεοχωρόπουλο!

Σοβαρά προβλήματα ύδρευσης εντοπίζονται στο Νεοχωρόπουλο, με τους κατοίκους να αποστέλλουν  σχετικό ερώτημα στο Δήμο Ιωαννιτών.

Όπως τονίζεται σχετικά (υπογράφει ο Κων. Καραπάνος) «κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχουν αρχίσει και πάλι σε όλο το Νεοχωρόπουλο τα φαινόμενα και μερικής πτώσης πίεσης στην ύδρευση, αλλά και ολικής διακοπής για κάποιες ώρες ημερησίως σε κάποιες γειτονιές.

»Παρακαλούμε για γραπτή ενημέρωση αν έχουν διερευνηθεί τα αίτια αυτών των εκτεταμένων για χρόνια προβλημάτων. Επίσης, αν έχουν δρομολογηθεί – και ποιές – ενέργειες για την οριστική επίλυση αυτών των προβλημάτων».