Comp 1

Αρχαιολογικό θησαυρό εντόπισαν Γιαννιώτες αστυνομικοί στη Φωκίδα

on .

ARXAIOKAPHLIA 20 6 24

Μάστιγα παραμένει στη χώρα μας η αρχαιοκαπηλία, με το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και τη λεηλασία των πολιτιστικών θησαυρών, να αποτελούν ένα από τα ζητήματα που απασχολούν συχνά την Αστυνομία και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εξιχνίασαν σε περιοχή της Φωκίδας οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι μετά από συντονισμένη επιχείρηση έφτασαν στη σύλληψη δυο ημεδαπών που παραβίασαν τη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων και όπλων.

Η… χάρη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων έφτασε μέχρι την πόλη της Στερεάς Ελλάδας όταν μεταφέρθηκε στους αστυνομικούς η πληροφορία για παράνομη κατοχή αντικειμένων που εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων.

 Υλικό για… Αρχαιολογικό Μουσείο!

Στο πλαίσιο των ερευνών, στα σπίτια των δυο κατηγορούμενων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 78 χάλκινα νομίσματα και ένα ασημένιο νόμισμα, που ανάγονται από τους Ρωμαϊκούς έως τους Βυζαντινούς χρόνους. 

Άλλα αντικείμενα που κατασχέθηκαν είναι κεραμίδες με εγχάρακτες επιγραφές, σφόνδυλος κίονα, πηνία ύφανσης, υφαντικά βάρη, θραύσματα λύχνων, πήλινα σφονδύλια, χείλος πήλινου αγγείου, λίθινη σφήνα, χάλκινο δισκοειδές αντικείμενο, εργαλεία και σιδηρά αιχμή βέλους. Στην κατοχή των δυο ημεδαπών εντοπίστηκαν, επίσης, τέσσερα χάλκινα νομίσματα, δύο χάλκινα δαχτυλίδια, λίθινη αξίνα, πυρήνας οψιανού, σφραγίδα, τρία όστρεα, σάκοι οστράκων και  θραυσμάτων μελαμβαφών κεραμίδων και ένα δωρικό κιονόκρανο από πωρόλιθο.

Τέλος, οι αστυνομικοί εντόπισαν και προχώρησαν στην κατάσχεση μιας συσκευής ανίχνευσης μετάλλων, ενός περίστροφου, μιας κυνηγετικής καραμπίνας, πλήθους φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, καθώς και ενός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ημεδαπής και κλεμμένης πινακίδας κυκλοφορίας Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου

Τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς θα παραδοθούν στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας. 

Έκλεψαν χρήματα και τιμαλφή…

Στο μεταξύ, δεν λείπουν από το αστυνομικό δελτίο υποθέσεις κλοπών που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου και στις οποίες απαιτείται η συντονισμένη επιχείρηση από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Συγκεκριμένα, δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες κλοπές σχηματίστηκε σε βάρος τριών γυναικών, οι οποίες συνελήφθησαν προχθές το μεσημέρι στα Γιάννενα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οi κατηγορούμενες είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από διαμερίσματα στην πόλη των Ιωαννίνων. Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι απουσιάζουν οι ένοικοι και για να μην κινούν υποψίες κατά την διάρκεια της κατόπτευσής τους, προσποιούνταν ότι έψαχναν διαμέρισμα για ενοικίαση. Από τις αρχές του μήνα ταυτοποιήθηκε ότι οι κατηγορούμενες εμπλέκονται σε δύο υποθέσεις κλοπών διαμερισμάτων, από όπου αφαίρεσαν χρήματα και τιμαλφή, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 24.000 ευρώ.  Στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν μετά τη σύλληψη των κατηγορούμενων, κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό 1.070 ευρώ και 3 κινητά τηλέφωνα.

Με καταδικαστικές αποφάσεις 

Δύο διωκόμενοι συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

- Συγκεκριμένα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας συνελήφθη ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων με ποινή κάθειρξης 7 ετών, για «σύσταση συμμορίας, ληστεία, κλοπή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων». 

- Στην Ηγουμενίτσα, αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση τουΠενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με ποινή κάθειρξης 4 ετών, για «εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη οπλοκατοχή και παραχάραξη.