Comp 1

Απολυμάνσεις κτηρίων: Γιατί είναι αναγκαίες στις μέρες μας και ποια είναι τα οφέλη για την δημόσια υγεία

on .

APOLYMANSH

Σήμερα, και μετά από δυο χρόνια, η πανδημία έχει αφήσει το στίγμα της, με τις αρχές ακόμα να θεωρούν ότι η απολύμανση των κτιρίων και των σπιτιών είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όλοι οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να είναι συνεπείς στην ετήσια απολύμανση του σπιτιού τους, αλλά και στους γύρω χώρους τους. Υπάρχει συνεχής ανάγκη για απολύμανση σε ιδιοκτησίες και δημόσια κτίρια, ιδιαίτερα σε πόλεις με ιστορικούς και παραδοσιακούς οικισμούς. Πολλές εταιρίες με απολυμάνσεις σε Κόρινθο και Αθήνα  προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις και προσδοκίες, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις αρχές. Αυτές οι περιοχές διαθέτουν αρχαία κτίρια και παραδοσιακά καταστήματα, και απαιτούν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της δημόσιας υγείας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρχουν ολοκληρωμένες στρατηγικές απολύμανσης και καθαρισμού από τον δήμο και την τοπική κοινότητα.

Οι ιστορικοί και παραδοσιακοί οικισμοί χαρακτηρίζονται από το μοναδικό αρχιτεκτονικό τους στυλ, που έχει αντέξει στις δοκιμασίες του χρόνου. Οι περιοχές αυτές προσελκύουν πολλούς επισκέπτες από άλλες περιοχές και τουρίστες, καθιστώντας την ανάγκη για αποτελεσματική απολύμανση ακόμα πιο κρίσιμη.

Οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων καφέ και σίτισης θα πρέπει να εκπαιδεύονται για την σωστή απολύμανση των κτιρίων τους. Οι δήμοι στις μεγάλες πόλεις, και ειδικά σε αυτές που φιλοξενούν χιλιάδες τουρίστες όλο τον χρόνο, έχουν αρχίσει, σε συνεργασία με εταιρείες με απολυμάνσεις σε Κόρινθο και Αθήνα, να ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής που πρέπει να επικρατούν στα μαγαζιά και στους χώρους συνάθροισης.

Ακόμη και με την τακτική απολύμανση, τα πρωτόκολλα προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας, όπως η χρήση μάσκας, η χρήση απολυμαντικών χεριών και η τήρηση της κοινωνικής απόστασης, είναι κρίσιμα. Το κοινό δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις προσπάθειες απολύμανσης, αλλά να παίρνει και προσωπικές προφυλάξεις.

Οι Δημοτικές αρχές στις μεγάλες πόλεις θα πρέπει να αναπτύξουν προσαρμοσμένα σχέδια απολύμανσης, που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των δημόσιων κτιρίων, σχολείων παιδικών σταθμών και αρχαιολογικών χώρων. Επιπλέον, οι ομάδες απολύμανσης πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένες. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση των υλικών που χρησιμοποιούνται και τη γνώση των βέλτιστων πρακτικών για την αποφυγή ζημιών, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η απολύμανση θα είναι όσο πιο αποτελεσματική γίνεται, ανάλογα με τον χώρο.

Όσον αφορά την απολύμανση στους ιστορικούς χώρους και κτίρια, εκεί θα πρέπει να υπάρχει κα μια συνεργασία με τους συντηρητές ιστορικών χώρων, που ξέρουν πόσο ευπαθή μπορεί να είναι τα κτίρια σε διάφορα χημικά. Αυτοί οι ειδικοί μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για τις πιο κατάλληλες τεχνικές και υλικά απολύμανσης, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Οι αρχές θα πρέπει να διατηρούν ανοικτές γραμμές επικοινωνίας με το κοινό, εξηγώντας τα βήματα που θα πρέπει να λαμβάνουν, πίσω από συγκεκριμένες μεθόδους και τυχόν ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από λανθασμένη χρήση χημικών καθαρισμού. Επιπλέον, οι Δήμοι θα πρέπει να διεξάγουν συνεχή παρακολούθηση και να γίνονται οι κατάλληλες προσαρμογές. για να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες απολύμανσης σε δημόσιους χώρους και κτίρια θα είναι αποτελεσματικές, χωρίς να προκαλούνται βλάβες στην υγεία ή το περιβάλλον.