Comp 1

ΠΡΟΣΟΧΗ (!) Υψηλές θερμοκρασίες, άκοπα χορτάρια και άνεμοι ευνοούν τις πυρκαγιές

on .

FOTIA PYRPOBESTHS

Πολύ δύσκολο θα είναι το φετινό καλοκαίρι στο μέτωπο των πυρκαγιών, καθώς ο πύρινος εφιάλτης έκανε για τα καλά αισθητή την εμφάνισή του χθες, ενώ ακόμα δεν έχει βγει ο Ιούνιος! 

Η χθεσινή μέρα λοιπόν, τόσο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, όσο και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν σε διάφορες περιοχές ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη, με το μεγαλύτερο μέτωπο φωτιάς να εντοπίζεται σε Κορωπί – Βάρη, όπου ήχησε το 112 για απομάκρυνση κατοίκων. Όμως δεν ήταν το μοναδικό στο οποίο χρειάστηκε να επέμβουν οι πυροσβεστικές

υπηρεσίες. Χθες καταγράφηκαν συνολικά 300 πυρκαγιές (!) σε όλη τη χώρα, (και στην περιοχή μας), με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη να τονίζει στην έκτακτη ενημέρωση ότι «κάθε δέκα λεπτά έχουμε μία νέα πυρκαγιά»!

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα σε πρώτο στάδιο, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες, τα ξερά άκοπα χορτάρια σε πολλές περιοχές και οι ισχυροί άνεμοι, δημιουργούν ένα επικίνδυνο συνδυασμό για να επεκταθούν αστραπιαία οι πυρκαγιές, με απρόβλεπτες συνέπειες. 

 Σε επιφυλακή και η Ήπειρος

Μπορεί μέχρι τώρα γενικά η Ήπειρος να έχει γλιτώσει τα χειρότερα, αυτό όμως δεν εφησυχάζει Πυροσβεστική Υπηρεσία και Πολιτική Προστασία, που βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν όποτε κι αν χρειαστεί. Οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή απαιτείται και από τους πολίτες!

Και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις μέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες και να τηρούν όλα τα μέτρα, καθώς είναι πολύ εύκολο να ξεσπάσει μια φωτιά. 

Συναγερμός σήμανε χθες και στην περιοχή μας, καθώς εκδηλώθηκαν δυο πυρκαγιές. Η μία σε δασική έκταση στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας, όπου επιχείρησαν και δύο πετζετέλ, τα οποία απογειώθηκαν από το Άκτιο. Επίσης στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 7 υδροφόρα οχήματα, 1 ομάδα ΕΜΟΔΕ και συνολικά 25 πυροσβέστες.

Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα σε χορτολιβαδική έκταση στην Κοινότητα Αμπέλια του Δήμου Άρτας, όπου επιχείρησαν τρία υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.