Comp 1

Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ: Οι Δήμοι να διεκδικήσουν δυναμικά τους πόρους που δικαιούνται

on .

MPEGKAS DHMOTIKO SYMBOYLIO 19 6 24

Την δυναμική διεκδίκηση των πόρων που δικαιούνται οι Δήμοι από το κεντρικό Κράτος, έθεσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, κατά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ενημερώνοντας το σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

«Πιστεύω ότι όλες ανεξαιρέτως οι Δημοτικές Αρχές επιθυμούν να εφαρμόσουν πολιτικές, παράγοντας αποτελέσματα για τον τόπο τους. Δεν αρνούμαστε να αναλάβουμε σοβαρές ευθύνες και αρμοδιότητες, αλλά το ζήτημα είναι πως και με ποιους όρους. Το κεντρικό κράτος με μεγάλη ευκολία μεταβιβάζει αρμοδιότητες και ευθύνες στην αυτοδιοίκηση και στον πολίτη. Και βέβαια δεν μεταβιβάζει τα εύκολα, αλλά τα δύσκολα και επικίνδυνα», τόνισε φέροντας ως παραδείγματα τη διαχείριση των αδέσποτων, καθώς και την πρόσφατη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της πυροπροστασίας.

Ο Θ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην μέθοδο του αιφνιδιασμού που ακολουθεί το Κράτος, αλλά και στην μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και μέσα.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι στο τελευταίο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναδείχτηκε εμφατικά το γεγονός ότι αν το κράτος απέδιδε στην αυτοδιοίκηση τα νομίμως δικαιούμενα βάσει των εσόδων του, θα έπρεπε για το 2024 να αποδώσει 6,5 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού θα φτάσουν στα ταμεία των Δήμων μόλις 1,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν περίπου στο 30% των δικαιούμενων θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος σημείωσε ότι διακόπηκε η επιδότηση για το ενεργειακό κόστος παρότι αυτό δεν αποκλιμακώθηκε τόσο πολύ και έφερε το παράδειγμα του ΣΥΔΛΙ, όπου η ψήφιση του προϋπολογισμού του είναι γόρδιος δεσμός εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους το οποίο δεν μπορεί να καλυφτεί από τα έσοδα του Συνδέσμου με αποτέλεσμα να μην ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός.

Όπως μεταξύ άλλων, τόνισε «αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το τέλος ταφής απορριμμάτων, το αυξημένο μισθολογικό κόστος και το ενεργειακό κόστος τινάζουν στον αέρα τα λειτουργικά έξοδα των Δήμων». 

Συμβολικό «λουκέτο»

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η παράταξή του στις τελευταίες συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ έθεσε εμφατικά την ανάγκη άμεσα και μετά το πέρας των ευρωεκλογών να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να τεθούν αναλυτικά υπόψη τους τα μείζονα αυτά ζητήματα και σε περίπτωση που δεν γίνουν κατανοητά να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές μορφές διαμαρτυρίας, όπως διαδηλώσεις και συμβολικά κλεισίματα των δημαρχείων.

«Οι πρακτικές των ομόφωνων αποφάσεων του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ σε σχέση με τα ζητήματα αυτά και η διαβίβασή τους στα αρμόδια υπουργεία και στη συνέχεια η μη ανταπόκριση εκ μέρους τους έχουν εξαντληθεί. Ειδικά στο Δήμο μας, λαμβάνοντας υπόψη την επώδυνη διαδικασία μετάβασης στην επόμενη μέρα, μετά την κατάργηση μεγάλων νομικών προσώπων και την ανάγκη ενσωμάτωσης αυτών στον Οργανισμό του Δήμου, αλλά και το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε σε πλήρη ανάπτυξη μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στα τέλη Μαρτίου, η κατάσταση έγινε ακόμα πιο ασφυκτική υποχρεώνοντάς μας για το έτος 2024 να τρέχουμε πίσω από τις ανάγκες και τις εξελίξεις», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.