Το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων γεμίζει μικρά αεροσκάφη!

on .

AERODROMIO AEROPLANA

Ανοδική τροχιά ακολουθεί η κίνηση στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το οποίο πέρυσι διακίνησε αυξημένο σε διψήφιο ποσοστό αριθμό επιβατών σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να συναγωνιστεί άλλους μεγάλους αερολιμένες της χώρας. 

Πέρα από τους επιβάτες όμως, είναι το χαμηλό κόστος στάθμευσης και η εγκατάσταση υποδομής για ανεφοδιασμό με καύσιμα που προσελκύουν όλο και πιο πολλά ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, γεγονός που βοηθάει τουριστικά την περιοχή μας. Μάλιστα, τη δυνατότητα αυτή διαφημίζει στον διαδικτυακό της ιστότοπο η ΑΟΡΑ Hellas, το ελληνικό παράρτημα της Παγκόσμιας Ένωσης Ιδιοκτητών και Πιλότων Αεροσκαφών, το οποίο προτείνει το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων ως σημείο εισόδου και εξόδου για αεροσκάφη που εισέρχονται/εξέρχονται από/προς την χώρα.

 Σημαντική προβολή

Η οδηγία αυτή της Ένωσης, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 31 χρόνια στον χώρο της Γενικής Αεροπορίας στην Ελλάδα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της σχεδόν αμέσως μετά την εγκατάσταση του πάρκου καυσίμων της BP στο Αεροδρόμιο, χάρη στο οποίο δίνεται η δυνατότητα ανεφοδιασμού αεροσκαφών. 

Αποτελεί δε, όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Στάθης Σιούτης, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, μία σημαντική προβολή και διαφήμιση του Αεροδρομίου στους ιδιοκτήτες και πιλότους μικρών αεροσκαφών ανά την Ευρώπη, οι οποίοι κυρίως κατά τους θερινούς μήνες επισκέπτονται την Ελλάδα και συμβουλεύονται την AOPA πριν το ταξίδι τους.

Καθημερινή κίνηση

Ήδη, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σιούτη, τα πρώτα αποτελέσματα που έχει αποφέρει η δημοσίευση της ΑΟΡΑ Hellas, καθώς και η εγκατάσταση του ανεφοδιαστικού σταθμού με δύο τύπους αεροπορικού καυσίμου, είναι θεαματικά, καθώς, όπως κάνει γνωστό, σχεδόν καθημερινά στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων σημειώνονται κινήσεις μικρών αεροπλάνων, ιδιωτικών τζετ και ελικοπτέρων.

«Δεδομένου πως η θερινή σεζόν είναι ακόμη στην αρχή, η επικείμενη κίνηση τους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξηθεί», προσθέτει ο πρ. Πρόεδρος της Ε.Ξ.Ν.Ι., υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «οι κάτοχοι ιδιωτικών αεροσκαφών αποτελούν μία ιδιαίτερη και ευκατάστατη μερίδα τουριστών, οι οποίοι συνεχώς αναζητούν νέους και εναλλακτικούς προορισμούς».

Τι γράφει η ΑΟΡΑ

Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της AOPA Hellas που περιέχεται στον σύνδεσμο https://www.aopa.gr/en/flying-in-greece, αναφέρει εν συντομία τα εξής: «Υπολογίζοντας προσεκτικά την κατάσταση κόστους στα αεροδρόμια της Ελλάδας για την τρέχουσα σεζόν, η AOPA καταλήγει στις παρακάτω προτάσεις για είσοδο/έξοδο και ανεφοδιασμό, επισφραγίζοντας το ελάχιστο δυνατό κόστος: Από/Προς- Βορρά/Νότο: Αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Δεν χρειάζεται προκράτηση θέσης στάθμευσης και το αεροδρόμιο δεν είναι ιδιωτικό. Παρέχει καύσιμα JET A-1 και AVGAS».

Εξάλλου, σε όλες τις αερολέσχες και τις αεροπορικές εταιρείες έχουν αποσταλεί τα κόστη στάθμευσης των αεροσκαφών της γενικής αεροπορίας για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, τα οποία έχουν ως εξής: EU-registered aircraft: <2tons MTOW: 1,63€/day. 2<MTOW<3tons: 3,26€/day. 3<MTOW<5,7tons: 4,89€/day. Non EU-registered aircraft: <2tons MTOW: 7,34€/day. 2<MTOW<3tons: 8,15€/day. 3<MTOW<7tons: 16,30€/day.