Comp 1

Το 7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο

on .

REMPETIKO FESTIBAL

Το 7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου θα λάβει χώρα στο 9ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Κάστρο) το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου. Τη διοργάνωση έχει ο Σύλλογος Ρεμπετόφιλων Ιωαννίνων, ενώ στο φεστιβάλ προσφέρθηκαν για ακόμη μια φορά να συμμετέχουν ρεμπετόφιλοι από όλη την Ελλάδα, μουσικοί, δάσκαλοι και μαθητές μουσικής και χορού, συγγραφείς, καλλιτέχνες θεάτρου σκιών αλλά και άλλοι σύλλογοι, σε μια κοινή προσπάθεια ανάδειξης της ρεμπέτικης κουλτούρας.

Το πρόγραμμα 

Το Φεστιβάλ ξεκινάει την Παρασκευή, 28 Ιουνίου και ώρα 18:30 στην αίθουσα του Σχολείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Θέατρο Σκιών με το Γιώργο Γεωργούλη, παρουσίαση του βιβλίου "Από τον ταμπουρά στο μπουζούκι" (Σταύρος Κουρούσης) από τους συντελεστές της εταιρείας "Η ιστορία της Ελληνικής μουσικής" - 78 στροφές, ενώ από τις 20:30 στην κεντρική σκηνή θα ανέβουν με τη σειρά η Χορωδία "Μέλισμα" του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Πλάτανος" με μουσική και χορό από τους Ρεμπετόφιλους, οι "78 Στροφές" που θα παρουσιάσουν αφιέρωμα στο αδέσποτο ρεμπέτικο του 19ου αιώνα (Σταύρος Κουρούσης μπουζούκι, τραγούδι, Νίκος Σαρηγιάννης κιθάρα, τραγούδι, Κώστας Κοπανιτσιάνος τσιμπάλο, Χρήστος Μπινιάρης μπαγλαμάς, τραγούδι), η Ρεμπέτικη Κομπανία Καλαμάτας και ο Βαγγέλης Πετρινιώτης.

Το Σάββατο, 29 Ιουνίου, ώρα 18:30 στην αίθουσα του Σχολείου θα γίνει διάλεξη του Γιώργου Πολύζου με θέμα "Το ρεμπέτικο και οι αρχαίοι Έλληνες λυρικοί ποιητές" (ομιλία του Γιώργου Μανιάτη στο διεθνές συνέδριο για την ελληνική μουσική, Δελφοί 1986). Θα ακολουθήσουν ώρα 19:30 στην κεντρική σκηνή σεμινάριο χορού με τίτλο "Καρσιλαμάς & Αργιλαμάς" με τον Βαγγέλη και τη Γλυκερία Γούσια, παρουσίαση από το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων με μικρό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο με 18 μπουζούκια, ο Σύλλογος φίλων μουσικής Αλμυρού "Ρεμπέτικο", οι Γιώργος Ζορμπάς - Χρήστος Μπινιάρης με την παρέα τους και η Ορχήστρα Κληματαριάς Τρικάλων. Είσοδος ελεύθερη.