Κυνηγοί εκπαιδεύουν σκυλιά σε απαγορευμένες περιοχές!

on .

SKYLI KYNHGOS

Περίοδος αναπαραγωγής είναι αυτή που διανύουμε για τα περισσότερα είδη της άγριας πανίδας, ωστόσο ορισμένοι κυνηγοί δεν λένε να συμμορφωθούν με τους κανόνες αφήνοντας ζώα και πτηνά στην ησυχία τους. Αντίθετα, με τη δραστηριότητά τους και συγκεκριμένα με την εκγύμναση των σκύλων τους, προκαλούν οχλήσεις και απώλειες σε νεογέννητα. 

Πρόκειται για πρακτική που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική πανίδα, με μείωση του πληθυσμού της, κάτι που ο κυνηγετικός κόσμος θα το βρει μπροστά του το ερχόμενο φθινόπωρο όταν θα ξεκινήσει η νέα περίοδος θήρας. 

Πέντε πρόστιμα

Όπως ανακοίνωσε χθες η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, οι ομοσπονδιακοί της θηροφύλακες προχώρησαν στην επιβολή διοικητικών προστίμων, όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, σε βάρος πέντε ατόμων, μετά τον εντοπισμό τους σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται η εκγύμναση σκύλων. Κλιμάκια της Θηροφυλακής διενήργησαν μπαράζ ελέγχων τις τελευταίες ημέρες για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων της νομοθεσίας και των διατάξεων που ορίζουν επακριβώς τις προϋποθέσεις και τους χώρους εκπαίδευσης των σκύλων. 

Στο πλαίσιο αυτό, σε διάφορες περιοχές του όρους Τόμαρος (Ολύτσικα) στα διοικητικά όρια του Δήμου Δωδώνης, καθώς επίσης και στην Τοπική Κοινότητα Βραδέτου του Δήμου Ζαγορίου, επέβαλαν σε διακριτές μεταξύ τους περιπτώσεις, διοικητικά πρόστιμα για τις παραβάσεις της εκγύμνασης εκτός καθορισμένων χώρων για τον σκοπό αυτό ή σε χώρους που έχουν οριστεί ως απαγορευμένοι για κάτι τέτοιο. 

Συστάσεις σε κυνηγούς

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, αλλά και τους συνεχείς ελέγχους που διενεργούνται από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, η Ε’ ΚΟΗ απευθύνει ισχυρή σύσταση προς τους κυνηγούς που επιλέγουν να προχωρήσουν στην εκγύμναση των σκύλων τους αυτή την περίοδο, να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις περιοχές που έχουν οριστεί ως κατάλληλοι χώροι για κάτι τέτοιο και για εκείνες στις οποίες απαγορεύεται.

Παράλληλα, επειδή, όπως υπενθυμίζει, η περίοδος αυτή είναι περίοδος αναπαραγωγής για τα περισσότερα είδη της άγριας πανίδας, το Δ.Σ της Ε’ ΚΟΗ συνιστά προς τους κυνηγούς να ελαχιστοποιήσουν όσο περισσότερο γίνεται την εκγύμναση των σκύλων τους...