Προτάσεις του ΤΕΕ Ηπείρου για την ανάπτυξη απομονωμένων περιοχών

on .

TEE

Ολοκληρωμένες σκέψεις και προτάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των απομονωμένων περιοχών, κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος, στο 1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που διοργάνωσε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

Η ερήμωση της υπαίθρου είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που, δυστυχώς, μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται. Αυτό εξάλλου τόνισε αρχικά και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στην παρέμβασή του, αναφερόμενος στο φαινόμενο πολλών στάσιμων οικισμών κυρίως στις περιοχές των Τζουμέρκων, του Πωγωνίου, της ορεινής Θεσπρωτίας, καθώς και άλλων ορεινών περιοχών, οι οποίες σταδιακά οδηγούνται στην απομόνωση και ουσιαστικά στην ερημοποίηση τους, λόγω και του ιδιαίτερου μορφολογικού της χαρακτήρα της Ηπείρου.

Στόχος η αειφόρος ανάπτυξη!

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίγκρος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Στόχος είναι να επιτευχθεί η αειφόρος ανάπτυξη των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της Ηπείρου με τη δημιουργία νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων μέσω ανάλυσης, τεκμηρίωσης, μοντελοποίησης, διαχείρισης και διατήρησης του πολιτιστικού αποθέματος. Το Τμήμα μας σε συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου και η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν αναπτύξει ήδη στενή συνεργασία ώστε ο κάθε φορέας, από τη πλευρά του, να συμβάλλει με τη δυναμική  του στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας».

Παράλληλα επεσήμανε ότι σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου θα έχει και η εκπόνηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων που πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου σε αυτές μπορούν να ενταχθούν προτάσεις και δράσεις. 

Όπως είπε, οι όποιες προτάσεις «αφού ενταχθούν στα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία θα συμβάλλουν στην σταδιακή ανάπτυξη των ορεινών όγκων της Ηπείρου και ιδιαίτερα των οικισμών της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν σε δράσεις που αφορούν την ΟΧΕ της Νότιας Πίνδου».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ βασικός πυλώνας για την άρση της απομόνωσης αυτών των περιοχών είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα κυρίως, αλλά και του δευτερογενούς και η εφαρμογή νέων καινοτόμων και έξυπνων μεθόδων παραγωγής των τοπικών προϊόντων, των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό τους οφείλει να είναι η υψηλή ποιότητα τους.

«Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη διαφύλαξη και ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος της κάθε περιοχής, θεωρούμε ότι σταδιακά θα επιφέρουν την άρση της απομόνωσής τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι τέσσερις άξονες

Σύμφωνα με το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, ο συγκεκριμένος στόχος για να επιτευχθεί, απαιτείται να ενταχθεί στις προγραμματικές διατάξεις των υπαρχόντων προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και θα πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία πρέπει να βασίζεται σε τέσσερις άξονες.

Ο κ. Τσίγκρος ανέλυσε στην ομιλία του τους τέσσερις άξονες, οι οποίοι περιληπτικά είναι: 

- Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει ενέργειες για την αποτίμηση της αξίας των τοπικών χαρακτηριστικών, τα οποία αφού πρώτα ιεραρχηθούν θα μπορέσουμε να τα ταξινομήσουμε, ώστε να δούμε σε ποια κατεύθυνση θα οδηγηθεί κάθε μεμονωμένη περιοχή. 

-Ο δεύτερος άξονας αφορά το μοντέλο που επιθυμούμε για να αναπτύξουμε στις διάφορες μορφές του Πρωτογενή τομέα της περιοχής και στα διάφορα παράγωγα του. 

- Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει την ένταξη του σχεδιασμού για την υλοποίησή του με τα διάφορα Έργα Υποδομής στην τοπική ανάπτυξη. 

- O τέταρτος άξονας περιλαμβάνει τις επενδύσεις στον τουρισμό, σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική οικονομία, που απαιτούνται για την δημιουργία των νέων πόρων και προϊόντων με αποτέλεσμα την προστιθέμενη αξία που επιφέρουν αυτά στην τουριστική οικονομία καθώς τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις που έχουν στην τοπική οικονομία και στην κοινωνική συνοχή. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίγκρος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, Νίκο Βαΐτση και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Βασίλη Γοργόλη για την πρόσκληση στην εκδήλωση αλλά και για το γεγονός της αναγνώρισης της συνεισφοράς του ΤΕΕ Ηπείρου, το οποίο αποτελεί βασικό κρίκο για την αειφόρο  ανάπτυξη της περιοχής.