Comp 1

Ο εθελοντής αιμοδότης μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές!

on .

HMERA AIMODOTH SYNENTEYKSH 

O ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές επιδεικνύοντας αλτρουισμό προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του. 

Και αυτό με το να του προσφέρει δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 ml αίμα από τα έξι λίτρα που συνολικά διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Αυτό τονίστηκε χθες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, η οποία στα Γιάννενα γιορτάστηκε με αιμοληψία που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώθηκε από την Περιφέρεια και τον Σύλλογο Εργαζομένων της σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και άλλους τοπικούς φορείς. Σημαντικός αρωγός της δράσης υπήρξε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Οι δηλώσεις

Με αφορμή την χθεσινή ημέρα, το δικό της μήνυμα στους εθελοντές έστειλε η Προϊσταμένη Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ελευθερία Ζερβού, επισημαίνοντας τα εξής: «Μέσα από την καρδιά μου θέλω να τους απευθύνω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Το Νοσοκομείο μας είναι εκείνο το οποίο δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση ασθενών σε όλη τη ΒΔ Ελλάδα. Χάρη στους αιμοδότες μας, οι οποίοι πολλές φορές το χρόνο καλούνται να δώσουν αίμα, δεν έχει κινδυνεύσει κανένας ασθενής στην περιοχή μας». 

Η κα Ζερβού τόνισε ωστόσο τις μεγάλες ελλείψεις. «Την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους τους αιμοδότες, ανεξαρτήτως ομάδας αίματος, να έρθουν να αιμοδοτήσουν. Είναι επιτακτική η ανάγκη διότι δεν πρέπει κανείς ασθενής να αισθανθεί ότι δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που στη δυσκολία του θα του προσφέρει αυτό το πολύτιμο υλικό», είπε χαρακτηριστικά.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη μίλησε και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κώστας Ντακαλέτσης, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε το μήνυμά της. «Ο εθελοντισμός αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Δεν θα μπορούσαν οι εθελοντές μας να λείψουν από μια τέτοια ημέρα», τόνισε και αναφέρθηκε στη δράση που έχει προγραμματίσει για σήμερα ο ΕΕΣ στην Πλατεία Μαβίλη. Παράλληλα, ο κ. Ντακαλέτσης υπενθύμισε πως «με τη συμβολή όλων των φορέων της πόλης, πρωτίστως των Νοσοκομείων, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό σημείο αιμοδοσίας, που λειτουργεί κάθε Πέμπτη, ώρες 10:00-13:00 στην οδό Αβέρωφ 6».

Τις ευχαριστίες του μετέφερε και ο Χρήστος Ιωαννίδης, μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. «Φέτος έχουμε διπλή γιορτή γιατί γιορτάζουμε και τα 20 χρόνια από την καθιέρωση της ημέρας του εθελοντή αιμοδότη. Θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη….», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης Κώστας Κίτσιος ευχήθηκε «χρόνια πολλά στους εθελοντές μας, στους ανθρώπους αυτούς που με δική τους βούληση, υπεύθυνα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσφέρουν με το αίμα τους ζωή στον πάσχοντα συνάνθρωπο…».

Ο Ναπολέων Παπαγεωργίου από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος σημείωσε πως ο εθελοντισμός είναι μια επαναστατική πράξη και αποτελεί κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει ο απλός κόσμος για να αλλάξει μια κατάσταση προς το καλύτερο. «Στηρίζουμε κάθε δράση που προάγει την Υγεία και αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή που συμμετέχουμε σε αυτή την συνεργασία….», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Η Εθνική μπάσκετ

Παρούσα στη χθεσινή αιμοδοσία στην Περιφέρεια ήταν και σύσσωμη η Εθνική Ομάδα Γυναικών του μπάσκετ, η οποία κάνει την προετοιμασία της αυτό το διάστημα στα Γιάννενα. Την ομάδα υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και Αντιπεριφερειάρχες. 

Ο κ. Καχριμάνης ευχήθηκε καλή προετοιμασία στις αθλήτριες και υπογράμμισε τη  συμβολή του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στην επιλογή των Ιωαννίνων για  την προετοιμασία τους και για τη διεξαγωγή του Διεθνούς τουρνουά «Βάσω Μπεσκάκη». 

Ο προπονητής της Εθνικής Πέτρος Πρέκας, δήλωσε,  μεταξύ άλλων, ότι «με μεγάλη μας χαρά συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία της Ε.Ο.Κ. “το μπάσκετ είναι στο αίμα μας”, που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας και με τη μεγάλη επιτυχία του Ευρωμπάσκετ του ΄87. Είναι πολύ μεγάλη μας χαρά για δύο λόγους: Πρώτον γιατί μπορούμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας {…} και δεύτερον, να θυμηθούμε και να γιορτάσουμε τις μέρες του ΄87 που για μας τους παλιότερους ήταν γεμάτη συναισθήματα και χαρά». 

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Διασύνδεσης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, τόνισε, ότι «ο αθλητισμός είναι υψηλό ιδεώδες και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι οι αθλήτριες έχουν και το πνεύμα του εθελοντισμού, της αγάπης και της αλληλεγγύης, και θα προσφέρουν εκτός από τα βραβεία και τη χαρά της νίκης, στους ασθενείς, σε όσους έχουν ανάγκη μια μονάδα αίματος, μια μονάδα παραγωγών και ζωή».

Συμβολική εκδήλωση στην Πλατεία Μαβίλη

Συμβολική εκδήλωση θα πραγματοποιήσει ο Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων η εθελοντική ομάδα Paguristas και το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, σήμερα, Σάββατο, ώρα 7 μ.μ. στην Πλατεία Μαβίλη προκειμένου να περάσει το μήνυμα του εθελοντισμού και να τονίσει πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει κανείς. Στο πλαίσιό της θα σχηματιστεί και θα αποτυπωθεί στο έδαφος μια σταγόνα αίματος μαζί με μία καρδιά, περνώντας το μήνυμα ότι δίνοντας αίμα, σώζεις μια ζωή. Ο Πρόεδρος του ΕΕΣ. Κ. Ντακαλέτσης απηύθυνε χθες κάλεσμα σε όσους είναι αιμοδότες να δώσουν αίμα και σε όσους δεν είναι να γίνουν και να συμπαρασταθούν σε αυτόν τον συμβολισμό στην Πλατεία Μαβίλη.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΤΗΣ