Εγκληματική οργάνωση διακινούσε ναρκωτικά ακόμη και σε μαθητές!

on .

PERIPOLIKO

Εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση ναρκωτικών στην Θεσπρωτία εξαρθρώθηκε ύστερα από πολύμηνα έρευνα του Τμήματος Δίωξης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Χθες το πρωί σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν συνολικά 7 άτομα, που κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Ειδικότερα, πρόκειται για αλλοδαπό - αρχηγό της οργάνωσης, αλλοδαπό – βασικό διακινητή καθώς και 5 ακόμη διακινητές, εκ των οποίων 3 ημεδαποί και 2 ανήλικοι αλλοδαποί. 

Πώς δρούσε 

Από την έρευνα, η οποία περιλάμβανε και ειδικές ανακριτικές πράξεις, εκτός από τη δομή διακριβώθηκε και ο τρόπος δράσης της οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, τις οποίες στη συνέχεια διακινούσαν σε χρήστες σε περιοχές της Ηγουμενίτσας, της Παραμυθιάς και των Φιλιατών. 

Μάλιστα, πραγματοποιούσαν αγοραπωλησίες ακόμη και κοντά σε σχολεία, διακινώντας ναρκωτικά σε μαθητές. 

Ως μέρη («καβάτζες») για την απόκρυψη των ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν τα σπίτια τους, εγκαταλελειμμένους χώρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα και υπαίθριο σημείο κοντά σε εκκλησία, στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ζυγαριές ακριβείας, 8,76 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και υλικά για την τυποποίηση συσκευασιών («φιξάκια») κάνναβης. 

Ακόμη, κατασχέθηκαν δυο Ι.Χ.Ε. και δυο μοτοποδήλατα, που χρησιμοποιούσαν κατά τις μετακινήσεις τους. 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διακριβώθηκαν τουλάχιστον 150 περιπτώσεις  αγοραπωλησιών ακατέργαστης κάνναβης, με τη συνολική διακινηθείσα ποσότητα να εκτιμάται στα 32 κιλά, η αξία της οποίας υπολογίζεται  - κατ’ ελάχιστον - στις 160.000 ευρώ. 

Από τις παραπάνω περιπτώσεις ταυτοποιήθηκαν 34 χρήστες, μεταξύ των οποίων 7 ανήλικοι. 

Και διακίνηση κοκαΐνη

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει ότι από την αξιοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν κατά την πολύμηνη έρευνα, εκτός της παραπάνω δραστηριότητας της οργάνωσης και άσχετα με αυτή, διακριβώθηκαν και 27 περιπτώσεις διακίνησης κοκαΐνης, συνολικής ποσότητας 20 γραμμαρίων, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων σε αυτές συνεχίζεται. 

Ακόμη, συνελήφθη αλλοδαπός, μη μέλος της οργάνωσης, που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 70 γραμμάρια κοκαΐνης, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και 2.470 ευρώ. 

Άπαντες οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.