Comp 1

Ακόμη προτάσεις καταθέτει για την ερήμωση των χωριών ο Αλ. Καχριμάνης

on .

KAFENEIO POGONIANH

Βραδυφλεγή βόμβα αποτελεί για την Ήπειρο το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο οξύνεται διαρκώς και αναμένεται να γίνει πιο έντονο τα επόμενα χρόνια, ενώ το μείζον αυτό ζήτημα απασχόλησε χθες και το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου σε σχετική επερώτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών».

Είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής που έγινε το 2021, επιβεβαιώνουν τη σταθερή μείωση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια που οφείλεται στους θανάτους, αλλά και στη φθίνουσα πορεία που παρουσιάζει ο δείκτης των γεννήσεων. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Ηπείρου ο πληθυσμός σύμφωνα με την τελευταία απογραφή παρουσίασε μείωση κατά 5,1%, ενώ στην Π.Ε. Ιωαννίνων κατά 4,7% σε σύγκριση με την απογραφή του 2011. 

Επακόλουθο η ερημοποίηση…

Μια από τις αρνητικές συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος είναι η ερημοποίηση της υπαίθρου. Όσο όμως δεν παρουσιάζεται κάποιο σχέδιο ικανό για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας της, τόσο περισσότερο θα ερημώνουν τα χωριά της Ηπείρου με τον κίνδυνο πολλά μετά από χρόνια να εξαφανιστούν από τον χάρτη! Εξάλλου, ο «Π.Λ.» συχνά μέσα από τις στήλες του αναδεικνύει την ερήμωση των χωριών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, που σε πολλά ο αριθμός των κατοίκων είναι μονοψήφιος και κυρίως μεγάλης ηλικίας. Για νέα ζευγάρια, ούτε λόγος, αφού το Κράτος δεν έχει φροντίσει να κάνει πιο εύκολη την παραμονή τους εκεί, παρέχοντάς τους κίνητρα και βασικές υπηρεσίες. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί καίριο χτύπημα με το κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, καφενείων, σχολείων, ενώ μέχρι και η καμπάνα των εκκλησιών ακούγεται αραιά και που μέσα στο μήνα, λόγω της έλλειψης ιερέων αλλά και της παρουσίας ελάχιστων κατοίκων στα χωριά. 

Πληθυσμιακή συρρίκνωση…

Όπως προαναφέρθηκε, το μείζον πρόβλημα του Δημογραφικού απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς αφορμή στάθηκε η επερώτηση για τη χαρτογράφηση του συγκεκριμένου ζητήματος της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γάννη Στέφο, στην οποία κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Ο Αλ. Καχριμάνης αναγνώρισε ότι το δημογραφικό και η συρρίκνωση των ορεινών και  παραμεθόριων περιοχών είναι δύο ζητήματα εθνικής επιβίωσης, μιας και η πληθυσμιακή συρρίκνωση που αφορά το σύνολο της Ηπείρου είναι πιο έντονη και εμφανής στην ύπαιθρο που κυριολεκτικά ερημώνει. 

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν θετικά βήματα σε οικονομικό κυρίως επίπεδο για τις νέες οικογένειες, όπως είναι η χορήγηση και η αύξηση των επιδομάτων για τις νέες γεννήσεις, όπως και το μέτρο για την απόκτηση στέγης από τα νέα ζευγάρια, η αύξηση των γονικών αδειών, η λειτουργία των ΚΔΑΠ και η αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 Προτάσεις… και το μπαλάκι αλλού!

Παράλληλα, ο Αλ. Καχριμάνης υπενθύμισε πως η Περιφερειακή Αρχή ανέπτυξε τις θέσεις της για την αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στην αρμόδια Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, όσο και στο συνέδριο της ΕΝΠΕ. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η διάθεση αγροτικής γης, η δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα και των δύο μελών της οικογένειας και η άνετη πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία, με την παράλληλη στήριξή τους, ώστε να μην απαιτείται η μετακίνηση στα αστικά κέντρα για φροντιστήρια κλπ.

Yποστήριξε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες στην τεχνολογική εξέλιξη και κατά προτεραιότητα θα πρέπει να αυξηθούν τα ασύρματα δίκτυα και να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο internet. 

Στάθηκε δε στο ότι πρέπει να δοθεί περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες για την απόκτηση παιδιών, να υπάρχουν διευκολύνσεις στις εργαζόμενες νέες γυναίκες, να αυξηθούν οι θέσεις και να μεγαλώσει το ωράριο λειτουργίας των βρεφονηπιακών - παιδικών σταθμών αλλά και να χρηματοδοτηθεί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.  Όσο για τον κίνδυνο της μετανάστευσης στις ηλικίες 15-39, είπε πώς πρέπει να δοθούν πρωτοβουλίες όπως επενδύσεις αλλά και κίνητρα εγκατάστασης και λειτουργίας ατομικών επιχειρήσεων. 

Πάντως, ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως «νεοσύλλεκτος» στην Αυτοδιοίκηση και στο τιμόνι της Περιφέρειας Ηπείρου που καταθέτει ακόμη (!) προτάσεις και να κάνει και εκείνος την αυτοκριτική του για την πληθυσμιακή συρρίκνωση της Ηπείρου, αλλά και της φυγής των πολιτών σε άλλες πόλεις ή και στο εξωτερικό. 

Για το ατύχημα στην Αρίστη…

Με την επίκληση της δικαστικής και εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για το εργατικό δυστύχημα στην Αρίστη Ζαγορίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δεν έδωσε τις πειστικές απαντήσεις που ζήτησε με την επερώτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου για τις συνθήκες του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος. Όπως είπε, τις απαντήσεις που ζητά η οικογένεια δεν δίνουν τα λαϊκά δικαστήρια ή οι αυτόκλητοι κατήγοροι αλλά η Δικαιοσύνη, που θα καταλήξει σε συμπεράσματα και θα αποδώσει τις ευθύνες όπου και σε όποιον ανήκουν. Σχετικά με το έργο αυτό καθ’ αυτό, ο κ. Καχριμάνης έκανε γνωστό πως η σύμβαση υπογράφτηκε στις 8 Μαρτίου και οι εργασίες άρχισαν μία εβδομάδα πριν το δυστύχημα. Ο ανάδοχος υπέβαλε σχέδιο ασφαλείας και υγείας του έργου, τα οποία εγκρίνονται από την υπηρεσία της Περιφέρειας και ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να τα εφαρμόσει. 

 Δεν έγινε λάθος στο Λούρο…

Το θέμα του Λούρου, του προστίμου και της αποκατάστασης του οικοσυστήματος επανήλθε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με επερώτηση που είχε καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση», επικεντρώνοντας κυρίως στα μέτρα που είχαν εισηγηθεί οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και όφειλε να υλοποιήσει η Περιφέρεια. Η επιβολή προστίμου, όπως τόνισε η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης Τίνα Ζέκα, δεν θα αποκαταστήσει το οικοσύστημα ούτε είναι αρκετό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ο Περιφερειάρχης πάντως επιμένει ότι στον Λούρο δεν έγινε κανένα λάθος και η Περιφέρεια έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Επεσήμανε δε ότι με τις εργασίες που έγιναν επιτεύχθηκε η αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων εκτάσεων, ενώ έχει ζητηθεί η παραχώρηση του ιχθυογεννητικού σταθμού Λούρου στην Περιφέρεια. 

Για την κατολίσθηση προς Δίστρατο…

«Το κατολισθητικό φαινόμενο στο δρόμο προς Δίστρατο, δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο στην ορεινή Ήπειρο. Το σημείο της μεγάλης κατολίσθησης ήταν υπό παρακολούθηση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς σημειώνονταν συχνά μικρές διολισθήσεις εδάφους», είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απαντώντας σε σχετική επερώτηση του επικεφαλής του «ΦΩΣ» Λάμπρου Γεωργόπουλου.

Όπως ανέφερε, η μελέτη δεν ολοκληρώθηκε ακόμη, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ασταθή εδάφη σε βάθος άνω των 30 μέτρων και εάν ο δρόμος στο σημείο της κατολίσθησης γίνει χαμηλότερα ή ψηλότερα από τον σημερινό θα αποφασιστεί από τις εισηγήσεις γεωλόγων και μηχανικών, σε συνάρτηση βέβαια και με το κόστος των εργασιών, σημειώνοντας ότι στην επαρχιακή οδό Κόνιτσα - Δίστρατο - Βασιλίτσα, όντως έχουν διατεθεί αρκετά χρήματα τα προηγούμενα χρόνια. «Όσον αφορά  το χρόνο αποκατάστασης της κυκλοφορίας των οχημάτων προς το Δίστρατο αυτός εξαρτάται από την σταθεροποίηση του φαινομένου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλ. Καχριμάνης.