Διαδικτυακή πλατφόρμα ενημερώνει για τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο

on .

TRIKYMIA LIMNH

Εντός του μήνα ολοκληρώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η Πράξη «Διαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης κοινού και Ο.Τ.Α. για πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Ήπειρο», η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», ΕΣΠΑ 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). 

Αυτό έκανε γνωστό χθες με ανάρτησή του ο Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας. Το έργο, το οποίο εκτελείται από το Εργαστήριο Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας του Τμήματος Φυσικής και το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής ξεκίνησε το 2020 και ήδη παρέχει πληροφορίες για εξελισσόμενα και επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά εντοπίζονται από μετεωρολογικούς δορυφόρους, σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Το αντικείμενο του Έργου ήταν η ανάπτυξη και αδιάλειπτη λειτουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας (εφαρμογής) έγκαιρης ενημέρωσης και αυτοματοποιημένης προειδοποίησης του κοινού και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) της Ηπείρου για έντονα καιρικά φαινόμενα όταν αυτά εκδηλώνονται στην περιοχή της Ηπείρου. Η εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα παρέχει πληροφορία για τον εντοπισμό σε σχεδόν πραγματικό χρόνο (real time) έντονων καιρικών φαινομένων και συγκεκριμένα έντονων βροχοπτώσεων (κυρίως των προερχόμενων από καταιγιδοφόρα νέφη), χαλαζόπτωσης και επεισοδίων μεταφοράς ερημικής σκόνης. Ειδικότερα για την περίπτωση των έντονων βροχοπτώσεων παρέχει και προγνωστική πληροφορία για την επικείμενη εκδήλωσή τους εντός της προσεχούς ώρας. 

Όπως τονίζεται σχετικά, η ιδιαιτερότητα και καινοτομία αυτής της πλατφόρμας είναι ότι παρέχει παρατήρηση και βραχεία πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, που επιτυγχάνονται με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και ενός αλγορίθμου, ο οποίος εφαρμόζεται σε πραγματικού χρόνου δορυφορικές μετρήσεις φυσικών παραμέτρων των νεφών. 

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά σε κάθε ενδιαφερόμενο, στη διεύθυνση https://nowcast.physics.uoi.gr/, ενώ οι επισκέπτες/χρήστες μπορούν να εγγράφονται ώστε να λαμβάνουν αυτοματοποιημένα, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), μηνύματα για την εκδήλωση έντονων φαινομένων στις περιοχές που τους ενδιαφέρουν και τις οποίες μπορούν να ορίσουν στην εφαρμογή.

Με την ολοκλήρωση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων της Πράξης, εντός του Ιουνίου, θα διοργανωθεί ημερίδα, ανοικτή στο ευρύ κοινό, στην οποία θα παρουσιασθεί το εκτελεσθέν έργο και θα εξηγηθεί ο τρόπος χρήσης της πλατφόρμας.