Πρώτος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι!

on .

 KAYSONAS ZESTH THERMOMETRO

• Ο πρώτος για το φετινό καλοκαίρι καύσωνας θα χτυπήσει τη χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες με τη ζέστη να είναι ιδιαίτερα αισθητή και στην Ήπειρο, χωρίς ωστόσο οι τιμές του υδράργυρου να φτάνουν εκείνες σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Αττική και η Πελοπόννησος. Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται από σήμερα σε περιοχές της χώρας μας. 

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, έθεσε το δελτίο υπόψη των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να βρίσκονται σε κατάσταση Αυξημένης Ετοιμότητας. Εφιστά δε ιδιαίτερα την προσοχή στους πολίτες ώστε να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.  

Έκτακτο της ΕΜΥ

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ στο έκτακτο δελτίο της τονίζει πως το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες από σήμερα, Τρίτη έως και την Παρασκευή, 14 Ιουνίου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Το δελτίο της ΕΜΥ δεν αναφέρει συγκεκριμένες προβλέψεις για την Ήπειρο, ωστόσο, είναι σαφές ότι και η περιοχή μας θα επηρεαστεί από το κύμα καύσωνα από σήμερα και μέχρι το Σαββατοκύριακο. 

Σήμερα το ξεκίνημα

Έτσι, σήμερα, Τρίτη υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς, στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 39 βαθμούς, στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο, Τετάρτη και την Πέμπτη οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και πιθανόν την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Τέλος, την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους. Το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Αλλαγές στην αποκομιδή

Με αφορμή τον αναμενόμενο καύσωνα ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα λειτουργήσει η μεσημεριανή βάρδια αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλη για λόγους προστασίας του προσωπικού της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Για το λόγο αυτό απευθύνει έκκληση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους τις βραδινές ώρες ώστε να συλλεχτούν από την βραδινή και πρωινή βάρδια.