Συνάντηση Επιταφίων απόψε στο Δημαρχείο

on .

EPITAFIOI PLATEIA 2015

Tο έθιμο της περιφοράς και της συνάντησης των Επιταφίων από τις μεγαλύτερες εκκλησίες των Ιωαννίνων, το οποίο έχει τις ρίζες του στο απώτερο παρελθόν της πόλης μας, θα αναβιώσει σήμερα, Μ. Παρασκευή, το βράδυ.

Η συνάντηση των Επιταφίων θα γίνει και πάλι φέτος έξω από το Δημαρχείο, καθώς η κεντρική Πλατεία παραμένει υπό ανάπλαση, στις 10 μ.μ., ενώ από τις 9 μ.μ. η Φιλαρμονική του Δήμου θα ερμηνεύει πένθιμα εμβατήρια στον ίδιο χώρο. Λόγω της εκδήλωσης, για τη διευκόλυνση της κίνησης και για την ασφαλή μετακίνηση των πεζών που θα συνοδεύσουν τους Επιταφίους, θα ληφθούν μέτρα από την Τροχαία, τα οποία περιλαμβάνουν απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων στην Κάτω Πλατεία, καθώς και στις οδούς Αβέρωφ και Μητροπόλεως από νωρίς το απόγευμα και μέχρι το τέλος της περιφοράς των Επιταφίων.

Οι υπόλοιπες Ακολουθίες 

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών στους ναούς των Ιωαννίνων σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, όπως το ανακοίνωσε η Μητρόπολη, έχει ως εξής: Στις 8 π.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία των Ωρών και στις 11 π.μ. θα γίνει η Αποκαθήλωση. Στις 7.30 μ.μ. θα ψαλεί στις εκκλησίες ο Επιτάφιος Θρήνος και θα ακολουθήσουν η περιφορά των Επιταφίων και η συνάντησή τους στην Κεντρική Πλατεία.

Αύριο, Μέγα Σάββατο, ώρα 7 π.μ. θα γίνει η Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου, ενώ στις 11 μ.μ. θα ψαλούν τα προκαταρκτικά της Μεσονυκτίου Αναστάσεως. Η τελετή της Ανάστασης θα γίνει όπως πάντα  στις 12 τα μεσάνυχτα με τα προκαταρκτικά να ξεκινούν στις 11 μ.μ. Λόγω της ακολουθίας της Αναστάσεως στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, αύριο, Μεγ. Σάββατο, από τις 9 μ.μ. και μετά θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης στην οδό Μητροπόλεως. Την Κυριακή του Πάσχα, ώρα 11 π.μ. θα τελεστεί σε όλες τις Εκκλησίες της πόλης ο Μέγας Εσπερινός του Πάσχα.

* * * 

Με πτήση της AEGEAN αύριο  το Άγιο Φως στα Γιάννενα

Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές, πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει για ακόμη μια χρονιά το Άγιο Φως από την Αθήνα σε εννιά περιοχές της Ελλάδας, το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. 

Συγκεκριμένα, το Άγιο Φως αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα, με μέριμνα της Ελληνικής κυβέρνησης και στη συνέχεια, θα μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Στα Γιάννενα θα φτάσει στις 9.15 μ.μ. με την προγραμματισμένη πτήση Α3 166.