Δεν είναι εύκολη… υπόθεση η παρόχθια ζώνη Παμβώτιδας!

on .

LIMNH MATSIKAS

Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τον αιγιαλό, ο οποίος δημιουργεί νέα δεδομένα και για την παρόχθια ζώνη της Παμβώτιδας. 

Σύμφωνα με τον νόμο, οι ιδιοκτήτες εκτάσεων με νόμιμους τίτλους θα μπορούν να τις κατοχυρώσουν ακόμη και αν αυτές βρίσκονται μέσα από την κόκκινη γραμμή οριοθέτησης της λίμνης (!) με σημειακές αλλαγές σ’ αυτήν…

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης απομένει να φανεί στην πράξη τι αποτελέσματα θα επιφέρει. Ωστόσο, το πράγμα δεν είναι απλό. Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρος ορισμός του τι ακριβώς είναι ο «νόμιμος τίτλος κτήσης γης» δίπλα στη λίμνη, καθώς και του πώς αυτός αποκτήθηκε, ώστε να μην προκύψουν άλλα ζητήματα. Βασική παράμετρος, πάντως, για τα Γιάννενα παραμένει το Προεδρικό Διάταγμα λίμνης, που θα έλυνε πολλές εκκρεμότητες, όμως η τύχη του… αγνοείται, προς το παρόν!

Με τηλεδιάσκεψη..

Οι εξελίξεις με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο όπως αυτό ισχύει μετά την ψήφιση του Νόμου 5092/2024 βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που έγινε προχθές, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα. Η ίδια μετέφερε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να δώσει τη βέλτιστη δυνατή λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων με νόμιμους τίτλους κτήσης, στον Μάτσικα και συνολικότερα στην παρόχθια ζώνη της Παμβώτιδας.

Όπως αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, ο  νέος νόμος «δίνει πλέον λύσεις και αντιμετωπίζει στη σωστή τους βάση, προβλήματα δεκαετιών, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, σε όσους κατέχουν νόμιμους τίτλους κτήσης».

Στην Κτηματική…

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να προσκομίσουν τους τίτλους τους στην Κτηματική Υπηρεσία και, εφόσον διαπιστωθεί από αυτή πως είναι νόμιμοι, τότε εκκινεί η διαδικασία για τον σημειακό επανακαθορισμό της οριοθέτησης στην παρόχθια ζώνη της Παμβώτιδας. Στα υπόλοιπα ζητήματα που προκύπτουν για την εν λόγω περιοχή, όπως επίσης και γενικότερα με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου στην παραλίμνιο, συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών και με τους τοπικούς φορείς.

Η Μαρία Κεφάλα

Σε δήλωσή της η κ. Κεφάλα υπενθυμίζει την παρέμβασή της προ διετίας περίπου, που έθεσε δημόσια το ζήτημα οριοθέτησης της Παμβώτιδας, κάνοντας λόγο για ανάγκη σημειακού επανακαθορισμού της, επειδή και η ίδια είχε γίνει αποδέκτης της ανησυχίας και των προβληματισμών των κατοίκων παραλίμνιων περιοχών. «Με το Ν.5092/2024 η Κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει και την πολιτική της βούληση και την αποφασιστικότητά της να επιλύσει προβλήματα που κακοφορμίζουν, με τους νόμιμους ιδιοκτήτες από τη μία να βρίσκονται σε πολυετή ομηρία και από την άλλη να έχουν περιέλθει σε τέλμα, αναπτυξιακά έργα προς όφελος της Παμβώτιδας, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του λιμναίου οικοσυστήματος. Θεωρώ ότι πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και να βρούμε από κοινού τις κατάλληλες λύσεις για όλες τις πλευρές», καταλήγει.

* * *

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Γεν. Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης, ο Γεν. Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης, η Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νάγια Κόλλια, ο κ. Συγκούνας από την Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων και οι εκπρόσωποι των κατοίκων και ιδιοκτητών του Μάτσικα Ευάγγελος Κουτσής και Πέτρος Κατσουλίδης.