Δέκα προτάσεις για πιο πολύ πράσινο στα Γιάννενα

on .

DENTRA KOYTSOYPIA

Δέκα προτάσεις για πιο πολύ πράσινο καταθέτει ο Σύλλογος «Κοινά Ιωαννίνων», με αφορμή την ολοκλήρωση της δράσης με τίτλο «Τα δέντρα της πόλης μας».

Η δράση του Συλλόγου κατέδειξε την ανάγκη για σχεδιασμό και υλοποίηση ενεργειών ενίσχυσης του αστικού πρασίνου στα Γιάννενα καθώς σύμφωνα με την έρευνα:

- 60,6% των δρόμων δεν έχει κανένα δέντρο (189 δρόμοι συνολικού μήκους 37,9 χλμ)

- 12,8% των δρόμων έχει από 1 έως 5 δέντρα (40 δρόμοι συνολικού μήκους 10,5 χλμ με συνολικά 126 δέντρα)

- 26,6% των δρόμων έχει περισσότερα από 5 δέντρα (83 δρόμοι συνολικού μήκους 37,8 χλμ με συνολικά 2.825 δέντρα).

Οι προτάσεις του Συλλόγου περιλαμβάνουν:

- Εκπόνηση «Χάρτη Δέσμευσης για το αστικό πράσινο στον Δήμο Ιωαννιτών»

- Δημιουργία παρατηρητηρίου αστικού πρασίνου

- Εκπόνηση 10ετούς σχεδίου δεντροφυτεύσεων και προγράμματος  ανάπτυξης και διαχείρισης αστικού πρασίνου.

- Ετήσια κατανομή και δέσμευση πόρων για την υλοποίηση του 10ετούς σχεδίου δενδροφυτεύσεων και του προγράμματος αστικού πρασίνου.

- Ετήσιες αναφορές αξιολόγησης πορείας υλοποίησης 10ετους προγράμματος με δημοσιοποίηση των δεικτών επίδοσης και απόδοσης.

- Θέσπιση κανονισμού διαχείρισης δέντρων και ανάπτυξη συστήματος ποτίσματος από χρησιμοποιημένο νερό ή από το νερό βροχής.

- Δημιουργία πράσινων ζωνών κατά προτεραιότητα στις περιοχές που στερούνται αστικού πρασίνου.

- Ετήσιες αναφορές με τον υπολογισμό της αναλογίας τετραγωνικών μέτρων αστικού πρασίνου ανά κάτοικο/νοικοκυριό/δημοτική ενότητα και των μεταβολών με δημοσιοποίηση και ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα.

- Ετήσια γιορτή αφιερωμένη στην αξία του αστικού πρασίνου.

- Καθιέρωση και διοργάνωση ετήσιων εργαστηρίων ευαισθητοποίησης για το αστικό πράσινο, σε  όλες τις σχολικές βαθμίδες του Δήμου Ιωαννιτών.

* * * 

Με την ευκαιρία, ο Σύλλογος «Κοινά Ιωαννίνων» ενημερώνει ότι η κα Αγνή Δρίμτζια, μέλος του Συλλόγου, υπέβαλε την παραίτησή της από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 11/04/2024 λόγω ασυμβίβαστου με τη θέση του μέλους και αντιπροέδρου στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, που ανέλαβε πρόσφατα. Σύμφωνα με το Καταστατικό, τη θέση της στο ΔΣ πήρε, ως πρώτος σε ψήφους από τα αναπληρωματικά μέλη, ο κ. Αποστόλης Τζελέτας που εκλέχθηκε ομόφωνα και στη θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ.