Απεργία θα γίνει αύριο για την Πρωτομαγιά!

on .

Ρολά κατεβάζουν αύριο, Μεγάλη Τετάρτη δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα. 

Εξαιτίας των κινητοποιήσεων δεμένα αναμένεται να μείνουν τα πλοία στα λιμάνια σε μία περίοδο που κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα.

Κάλεσμα στην αυριανή απεργία απηύθυναν χθες εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, της ΕΛΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο, ώρα 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. «Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!», τόνισαν τα μέλη των συνδικαλιστικών σωματείων.

Οι δηλώσεις

3 «Όλοι και όλες την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο για να τιμήσουμε όλους αυτούς που με τις ζωές τους άλλαξαν τις δικές μας ζωές. Μιλάμε για την Ελλάδα του 2024 και τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς είναι τόσο επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε», υπογράμμισε το μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Αλέξανδρος Μπαλακέρας και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να δώσουμε τον μεγάλο αγώνα να σταματήσουν οι πόλεμοι σε όλον τον πλανήτη».

3 «Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας. Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση. Με τα αντιεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή, κατήργησε το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις και το δικαίωμά μας στην απεργία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας.

3 Το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Χρήστος Καλαμπόκης, ανέφερε με τη σειρά του: «138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο και στην Ελλάδα πάμε ολοταχώς προς τα πίσω. Εργασιακά δικαιώματα που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, κατακρημνίζονται από την αντιεργατική πολιτική των τελευταίων χρόνων. Διεκδικούμε δωρεάν και δημόσια παιδεία για όλους τους μαθητές σε σύγχρονα, ασφαλή κτήρια, νέα αναλυτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στην εποχή μας με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό».

3 «Το πάντα επίκαιρο μήνυμα της ημέρας μνήμης για τα δικαιώματα των εργαζομένων όλου του κόσμου παρουσιάζεται σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Σε μια εποχή όπου, ειδικά η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι μαστίζονται από ένα σωρό προβλήματα όπως το οικονομικό, οι συνθήκες εργασίας. Πρέπει όλοι μας να δηλώσουμε με τη στάση μας ότι τα κεκτημένα των τελευταίων ετών θα πρέπει να διατηρηθούν και όλοι μας να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα ότι ζητούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς.

Η Νέα Αριστερά 

Με ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά Ιωαννίνων απευθύνει και αυτή κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία διεκδικώντας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, 35ωρο με 4ημερη εργασία και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων». 

Απεργούν τα ΜΜΕ

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά συμμετέχουν και οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων. 

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Μ. Τρίτη,  από τις 5 π.μ. και έως αύριο στις 5 π.μ. απεργούν όλοι οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, φωτορεπόρτερ που εργάζονται στις εφημερίδες και τα περιοδικά. Λόγω συμμετοχής των εργαζομένων του στην απεργία ο «Π.Λ.» δεν θα εκδοθεί αύριο. 

Αύριο, Μ. Τετάρτη, από τις 5 π.μ. και έως τις 5  π.μ. της Μ. Πέμπτης, σειρά παίρνουν οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί που εργάζονται σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην ΕΡΤ, στην ΓΓΕΕ, στα Δημοτικά Ραδιόφωνα και στα Γραφεία Τύπου της χώρας. Οι άνθρωποι της ενημέρωσης διεκδικούν την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αποκατάσταση της επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας και κυρίως το σεβασμό στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αντιδρώντας σε κάθε απόπειρα ευτελισμού της Ενημέρωσης

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΤΗΣ