«Ο ΟΦΥΠΕΚΑ μας… δένει τα χέρια» καταγγέλλουν κάτοικοι του Παπίγκου

on .

PAPIGKO ZAGORI

«Βολές» κατά του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) εξαπολύουν με κοινό τους υπόμνημα 22 κάτοικοι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται ή έχουν κατοικίες στο Πάπιγκο, τις υπηρεσίες του οποίου κατηγορούν ουσιαστικά ότι τους «δένουν τα χέρια». Απευθύνουν το υπόμνημά τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ζαγορίου κλπ.

Όπως ισχυρίζονται, τα τρία τελευταία χρόνια -διάστημα κατά το οποίο βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο Πάπιγκο- έχουν στοχοποιηθεί επειδή αναπτύσσουν διάφορες δραστηριότητες, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Βίκου-Αώου, το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΟΦΥΠΕΚΑ. Γεγονός που, όπως αναφέρουν, δεν είναι καθόλου τυχαίο.

«Είμαστε άνθρωποι του καθημερινού μόχθου και αγαπάμε τον τόπο μας περισσότερο από τον καθένα τρίτο, τους περιβαλλοντολόγους και τους οικολόγους που ζουν στα αστικά κέντρα», τονίζουν χαρακτηριστικά στο υπόμνημά τους. Παράλληλα, επισημαίνουν πως δεν έχει εκδοθεί ακόμα Προεδρικό Διάταγμα περί καθορισμού του τρόπου διοίκησης και διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα του ΟΦΥΠΕΚΑ, ενώ προσθέτουν ότι ολόκληρο το σύστημα της ΚΥΑ του 2005 «παραμένει συνολικώς ανενεργό και συνεπώς ουδεμία απολύτως νόμιμη απαγόρευση δύναται να υφίσταται εις βάρος μας».

Οι υπογράφοντες το υπόμνημα κατηγορούν τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το Κράτος και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι έχουν αδρανήσει όσον αφορά στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, η απουσία του οποίου «θέτει εκποδών ολόκληρο το καθεστώς προστασίας και καθιστά την 23069/2005 ΚΥΑ ανενεργή και ανεφάρμοστη και, κατά την ορθότερη άποψη, απολύτως άκυρη», όπως επισημαίνουν. Καταλήγουν δε τονίζοντας πως κατά συνέπεια ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν μπορεί «να επικαλείται την ως άνω ΚΥΑ για να θεμελιώσει απαγορεύσεις».