Δεκτή για το Πάρκο Τεχνολογίας και νεοσύστατη εταιρία των 5.000 ευρώ!

on .

PARKO TEXNOLOGIAS MAKETA 1

 Ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ «Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας» παίχτηκε χθες κατά την συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ηπείρου. 

Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η αποστολή πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου προς την  εταιρία ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ - Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρία, η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία ανάθεσης, μετά την λήξη του Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού (που κηρύχθηκε άγονος), με τους όρους που αυτός είχε προκηρυχθεί. 

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή η εταιρία αυτή με μετοχικό της κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ, προκάλεσε ερωτηματικά για τον τρόπο που έκανε την εμφάνισή της και εκδήλωσε ενδιαφέρον, ενώ θα μπορούσε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί αλλά απέβη άγονος. 

Όπως ανέφερε χθες στην Επιτροπή ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης η Περιφερειακή Αρχή θέλει να εξετάσει και αυτή τη δυνατότητα, υπογραμμίζοντας ότι για να προχωρήσει η διαδικασία, είναι απαράβατοι όροι η ενδιαφερόμενη εταιρία να προσκομίσει εγγυητική επιστολή από Ευρωπαϊκή Τράπεζα ύψους 8 εκατ. ευρώ και βεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας 24 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση στη συνέχεια θα σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ακολούθως θα εισαχθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

«Εμάς μας ενδιαφέρει το θέμα, συνεχίζουμε τη διαδικασία σύμφωνα με τη διακήρυξη που υπάρχει», τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι: «Εάν  μας φέρουν εγγυητική επιστολή 8 εκ. ευρώ και εάν έχουν πιστοληπτική ικανότητα 24 εκ. ευρώ έχει καλώς, εάν όχι τότε βάζουμε τα 15 εκ. ευρώ και πάμε στο plan B».

Το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Να σταματήσει τη διαδικασία και να θέσει το θέμα της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, σε ένα οργανωμένο πλαίσιο συζήτησης, καλεί την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο, η οποία καταψήφισε την πρόταση για τη διαδικασία ανάθεσης στην ΙΚΕ ΓΕΡΑΞ.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει «ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου υπέγραψε τον Απρίλιο του 2024 μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΙΤΕ για τη δημιουργία Δομής Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Ηπείρου.  Προτείνουμε λοιπόν, με βάση αυτή τη συνεργασία, να διευρυνθεί η Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Ηπείρου με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, όπως επιστημονικών και επαγγελματικών επιμελητήριων, δήμων της Ηπείρου, παραγωγικών φορέων, φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Η συγκεκριμένη δομή, με την επιστημονική επάρκειά της, μπορεί να επανασχεδιάσει το έργο από την αρχή  σε στέρεα και βιώσιμη βάση».