Αλλάζουν (;) τα δεδομένα στην παρόχθια ζώνη Παμβώτιδας!

on .

LIMNH MATSIKAS

l Νέα δεδομένα και αλλαγές όσον αφορά στην οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας και κατά συνέπεια και στο καθεστώς της παρόχθιας ζώνης φέρνει ο νέος νόμος που καθορίζει τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του και με βάση ερμηνευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε πριν λίγες μόλις ημέρες, ο καθορισμός ή επανακαθορισμός αιγιαλού «δε θίγει εμπράγματα δικαιώματα, τα οποία έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθεί δυνάμει συμβολαιογραφικού εγγράφου ή άλλου δημόσιου εγγράφου, που συντάχθηκε σε χρόνο προγενέστερο του καθορισμού ή την κυριότητα και νομή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεταβιβασθεί στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.».

Αυτό όσον αφορά στα Γιάννενα σημαίνει με απλά λόγια ότι οι ιδιοκτήτες γης στην παραλίμνιο περιοχή μπορούν να τη διατηρήσουν, ακόμα και αν αυτή βρίσκεται μέσα στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη οριοθέτησης της λίμνης, εφόσον φυσικά διαθέτουν τους απαιτούμενους τίτλους, που πρέπει να είναι δημόσια έγγραφα, τους οποίους θα πρέπει να προσκομίσουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. 

O Παντ. Κολόκας

Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα-Όμορφη Πόλη» Παντελής Κολόκας, ο οποίος έκανε λόγο για μία εξέλιξη που δικαιώνει τους ιδιοκτήτες γης στον Μάτσικα, την Αμφιθέα και τους Λογγάδες.

Ο νόμος 5092/2024, ο οποίος ορίζει τι ισχύει στους αιγιαλούς και τις παραλίες, στις όχθες και στις παρόχθιες ζώνες σε όλη την επικράτεια επηρεάζει και τον σχεδιαζόμενο παραλίμνιο πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο, ένα έργο που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2022, έμεινε όμως μέχρι στιγμής στα χαρτιά, με τον κ. Κολόκα να τονίζει: «Είχαμε πει από την αρχή ότι το έργο οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο από τον αρχικό σχεδιασμό, τον οποίον χαρακτηρίσαμε από την αρχή λάθος. Χαρακτηρίσαμε λάθος το γεγονός ότι δεν μπήκαν στη διαδικασία σχεδιάζοντας να συζητήσουν με τους πολίτες του Μάτσικα, του Περάματος, της Αμφιθέας, των Λογκάδων, της Καστρίτσας, της Βασιλικής μέχρι την άλλη πλευρά προς τον Κατσικά, ώστε να μπορεί να υπάρξει μία ομοψυχία, συνεργασία και συνεννόηση».

Ο ίδιος πρόσθεσε χθες ότι με τον νέο νόμο ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Λιμνοπούλας, όπως το ΚΕΚΩΠ, οι ναυταθλητικές υποδομές και οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι πλέον θα πρέπει να σταματήσει κάθε διεκδίκηση της Κτηματικής Υπηρεσίας και στην περιοχή του Μάτσικα όπου έχουν σταλεί ειδοποιητήρια απαλλοτρίωσης σε ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία.