Ηπειρώτες αστυνομικοί ζητούν να επεκταθεί το επίδομα παραμεθορίου

on .

ASTYNOMIKOI PERIPOLIKA MPLOKO

• Πραγματικές Θερμοπύλες φυλάνε οι αστυνομικοί στις παραμεθόριες περιοχές μέσα σε δυσμενείς συνθήκες, οπότε δικαιολογημένα οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας επανέλαβαν το αίτημα για την επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου με νέα, κοινή τους παρέμβαση και επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αναμφίβολα, οι αστυνομικοί στις παραμεθόριες περιοχές των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας που συνορεύουν με την Αλβανία, δίνουν καθημερινή μάχη κατά της εγκληματικότητας κάτι που μαρτυρούν και τα πλούσια αστυνομικά δελτία στην Ήπειρο. 

Με κίνδυνο πολλές φορές την ίδια τους τη ζωή «ξεσκεπάζουν» κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, εγκληματικές οργανώσεις αλλά και φτάνουν σε συλλήψεις των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν με κάθε τρόπο να εισέλθουν στη χώρα μας. Με βάση, λοιπόν, την επικινδυνότητα του επαγγέλματός τους, η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να αφουγκραστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να υλοποιήσει άμεσα το δίκαιο αίτημά τους.

 Δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης…

Τη σχετική επιστολή που υπογράφουν οι πρόεδροι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων Ανέστης Κωνσταντινίδης και Θεσπρωτίας Βασίλειος Νάκος, την κοινοποιούν και στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των δυο Νομών, Κωνσταντίνο Τασούλα, Μαρία Κεφάλα και Βασίλη Γιόγιακα.

Σε αυτήν, οι δύο Ενώσεις υπενθυμίζουν στον Υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη πως στο παρελθόν αυτός προσπάθησε να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των συγκεκριμένων Αστυνομικών και του ζητούν ουσιαστικά να συνεχίσει την προσπάθεια από εκεί που την άφησε. Μάλιστα, στο αίτημα σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές αντιμετωπίζουν δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, ενώ αναφέρουν ότι ανάλογο επίδομα παίρνουν άλλες ομάδες προσωπικού που υπηρετούν στις ίδιες περιοχές και μάλιστα συστεγάζονται με τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

«Πρόσφατα δε, την Πρωτοχρονιά του 2024, αποφασίστηκε η αύξηση του επιδόματος  κατά 30% στους συναδέλφους μας που είναι ήδη δικαιούχοι του επιδόματος παραμεθορίου, ποσό που υπερκάλυπτε όσους εξαιρούνταν και η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί για την επέκταση και στους Νομούς τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Συνεχίστε από εκεί που το αφήσατε…»

Παράλληλα, οι δυο Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, στην κοινή τους επιστολή, υπενθυμίζουν στον υπουργό πως όταν είχε ξανά το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη, με δική του πρωτοβουλία στις 19 Φεβρουαρίου 2020 στα θέματα που είχε για υλοποίηση ήταν και αυτό της αντιμετώπισης της επέκτασης του επιδόματος παραμεθορίου σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που είτε προωθήθηκαν, είτε προωθούνται για τα άλλα Σώματα.

Μάλιστα, όπως τονίζουν, είχε θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε χρόνο όχι πέραν του πρώτου εξαμήνου του 2020, ωστόσο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προέκυψαν τα γεγονότα με τον Έβρο και την πανδημία, με αποτέλεσμα την ανατροπή κάθε σχεδιασμού. Ωστόσο, οι δυο Ενώσεις υποστηρίζουν πως παρότι από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και η χώρα και η οικονομία έχουν επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη από την κυβέρνηση για το ζήτημα της επέκτασης του επιδόματος.

Τέλος, οι δυο Ενώσεις καλούν τον υπουργό να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε μετά από εκείνη τη συνάντηση με την Ομοσπονδία των Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ) τον Φεβρουάριο του 2020 και να προχωρήσει στην υλοποίηση της επέκτασης του Επιδόματος Παραμεθορίου και στους Νομούς Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ