Η Γενετική ανοίγει νέα πεδία στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών

on .

GENETIKH SEMINARIO 12 4 24

Ξεκίνησε τις εργασίες του στα Γιάννενα το σεμινάριο του Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδος, το οποίο διεξάγεται και σήμερα, Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σε δηλώσεις της χθες η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδος καθηγήτρια Γεν. Βιολογίας/Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μ. Σύρρου τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ανάγκη εξοικείωσης στις νέες τεχνικές και τεχνολογίες γενετικής διάγνωσης που αφορούν όλα τα πεδία της Γενετικής από τον προγεννητικό έλεγχο έως την νεοπλασία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και ενδιαφέρουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες διότι σχετίζονται με την πρόληψη, τη διάγνωση έως και  τον καθορισμό της θεραπείας.

Με τη σειρά του ο Επιστημονικά Υπεύθυνος από το Τμήμα Γενετικής, ΓΝΑ Αλεξάνδρα, Αντρέας Πάμπανος τόνισε ότι η γενετική πληροφορία που έχουμε είναι τεράστια και συμβάλει καταλυτικά στη συσχέτιση γονοτύπου φαινοτύπου. Στην ανάγκη να αποδοθεί η ειδικότητα της εργαστηριακής γενετικής που έχει ήδη θεσπιστεί ώστε όλα αυτά τα επιτεύγματα να είναι εφαρμόσιμα όχι μόνο υπέρ του ασθενή αλλά και του υγειούς σε επίπεδο πρόληψης αναφέρθηκε η Ελένη Ρίζου, Υπεύθυνη Κυτταρογενετικής και Μοριακής Κυτταρογενετικής του Τμήματος Γενετικής του Γ.Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος ΣάββαςΣ» και μέλος του ΔΣ του ΣΙΓΕ. 

Η Ασπασία Διβανέ, Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου LIFE CODE, αναφέρθηκε στις γενετικές αναλύσεις για τον καρκίνο του Μαστού και τη σπουδαιότητα της πρόληψης νοσημάτων με την εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων γενετικής ανάλυσης, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόληψη δεν περιορίζεται μόνο στο προγεννητικό έλεγχο αλλά και σε άλλα νοσήματα που έχουν γενετική βάση πχ νεοπλασίες, καρδιαγγειακά. 

Το σημερινό πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει την παρουσίαση των  μεθοδολογιών γενετικής μέσω των νέων τεχνολογιών, των κατευθυντηρίων οδηγιών εφαρμογής τους  μαζί με   παραδείγματα από γενετικές αναλύσεις κλινικών περιστατικών.