«Χελιδονίσματα» έγιναν και φέτος σε όλη την Ήπειρο

on .

XELIDONIA

• Τα «Χελιδονίσματα 2024», μια εκδήλωση που αποτελεί καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια, υλοποίησε και φέτος η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκε το Χορευτικό Αγνάντων στο Κέντρο Ενημέρωσης στα Άγναντα, όπου πραγματοποιήθηκε προβολή παρουσίασης για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου και ακολούθησε προβολή παρουσίασης για τα χελιδόνια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Αντίστοιχη δράση έγινε με το Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Αγνάντων και συμμετέχοντες από τις Υπηρεσίες του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ τοποθετήθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου, φωλιές από πηλό, που είχαν κατασκευάσει οι μαθητές κατά την διάρκεια της προηγούμενης δράσης.

Εξάλλου, παρουσίαση για τα χελιδόνια και κατασκευή χελιδονοφωλιών έγινε στο Δημοτικό σχολείο Κατσικά με τη συμμετοχή 40 παιδιών, στο 13ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων με τη συμμετοχή 60 παιδιών, στο Περίπτερο Πληροφόρησης Στενών ποταμού Αχέροντα στην Γλυκή με την συμμετοχή 100 μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία Γλυκής, Σουλίου και Γαρδικίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον στην Ηγουμενίτσα  με την  συμμετοχή 176 μαθητών και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας με τη συμμετοχή 55 μαθητών.

Τέλος, σε συνεργασία με ορισμένα από τα σχολεία που συμμετείχαν στην γιορτή ακολούθησε τοποθέτηση φωλιών σε επιλεγμένα σημεία στο χώρο τους, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να παρακολουθήσουν τόσο την έλευση των χελιδονιών όσο και την χρήση των φωλιών από αυτά.