Ένα τριήμερο με δράσεις Αστρονομίας στα Γιάννενα

on .

ASTRONOMIA AFISA

• Ένα συναρπαστικό τριήμερο αστρονομίας θα πραγματοποιήσει 11 – 13 Απριλίου στα Γιάννενα το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο πλαίσιο του προγράμματος DSPACE (Discovery Space) που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

 Όλες οι δραστηριότητες του τριημέρου θα λάβουν χώρα στο 9ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, το οποίο αποτελεί κόμβο του DSPACE, τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών Ν. Ιωαννίνων, Κωνσταντίνα Τάλλου, και υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών. Το τριήμερο θα λάβει χώρα στο παραπάνω σχολείο. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών, προγραμματίζονται δύο δωρεάν ταυτόσημες επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς, με θέμα «Εισάγοντας την Αστρονομία και τα τηλεσκόπια στην εκπαίδευση», προσπαθώντας και με αυτόν τον τρόπο να εισαγάγουμε μια από τις αρχαιότερες επιστήμες στο σύγχρονο σχολείο. Αυτές οι επιμορφώσεις θα παρέχουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να γνωρίσουν μερικά βασικά στοιχεία Αστρονομίας, να δουν τη διαδικασία αίτησης αστρονομικών παρατηρήσεων από το Αστεροσκοπείο Σκίνακα και να δουν ένα παράδειγμα εφαρμογής τέτοιων παρατηρήσεων στη σχολική τάξη. Το αποκορύφωμα του τριημέρου θα είναι οι δωρεάν ανοιχτές δραστηριότητες για το ευρύ κοινό που θα λάβουν χώρα το Σάββατο, 13 Απριλίου. 

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν προβολές του κινητού πλανηταρίου «Planetarium on the Go», που θα προσφέρουν μια συναρπαστική εμπειρία ταξιδιού στο σύμπαν. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί παρατήρηση του Ηλίου με ηλιακό τηλεσκόπιο του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και του Πανεπιστημίου Κρήτης και του νυχτερινού ουρανού, με αντίστοιχα τηλεσκόπια από το «Planetarium on the Go», το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων "Νικόλαος Δούμπας", καθώς και το 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, καιρού επιτρέποντος, κάνοντας και την αντίστοιχη ουρανογραφική περιήγηση από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής και τους συνεργάτες του, από το εκπαιδευτήριο «Παγκρήτιον» (κόμβος DSPACE) και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.