Γ. ΣΤΑΣΙΝΟΣ: Αλλαγές σε χρηματοδότηση και νομοθεσία για συντήρηση των υποδομών

on .

ERGA YDREYSH

• Χρονική επέκταση των Παραχωρήσεων με παράλληλη επέκταση του αντικειμένου τους ώστε να περιλαμβάνονται και έργα συντήρησης υποδομών κάθε Περιφέρειας που φιλοξενεί ένα έργο παραχώρησης πρότεινε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός μιλώντας στο συνέδριο «Υποδομές και Δίκτυα: Η Ελληνική Πραγματικότητα. Εκσυγχρονισμός, Ανθεκτικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη». Τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας κουλτούρας συντήρησης στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα – και στους ιδιώτες, «κουλτούρα να επισκευάζουμε το σπίτι μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να επεκταθεί η εφαρμογή του μοντέλου του Ελεγκτή Δόμησης σε τομείς που δεν είναι αποτελεσματικό το Δημόσιο.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο έργο του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, όπου η πλατφόρμα είναι έτοιμη και έως τον Ιούνιο και θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εντάξουν τα έργα της αρμοδιότητάς τους. Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχει η ταυτότητα κάθε έργου με τα τεχνικά του στοιχεία αλλά και πληροφορίες όπως η αρχή έχει αναλάβει τη συντήρησή του, το ιστορικό των συντηρήσεων κλπ. Έτσι, «θα γνωρίζουν όλοι ποιος είναι ο υπεύθυνος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στασινός, περιγράφοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει να μπουν τα δεδομένα κάθε υποδομής από όλους τους φορείς έγκαιρα και με επάρκεια.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε και μια λύση του προβλήματος στην εξεύρεση των πόρων για την συντήρηση των έργων. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό πρέπει «να φτιάξουμε ένα μοντέλο που να στηρίζεται στις Παραχωρήσεις που ήδη υπάρχουν» και η εταιρεία που έχει την Παραχώρηση να αναλάβει και τη συντήρηση των υποδομών που βρίσκονται εντός της ίδιας Περιφέρειας. «Άρα να μεγαλώσουμε σε χρόνο τη σύμβαση παραχώρησης σε κάποιες περιοχές και οι εταιρείες που βρίσκονται εγκατεστημένες εκεί να αναλαμβάνουν και τη συντήρηση των έργων. Δεν γίνεται να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί» παρατήρησε.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να γίνονται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους έργα εκσυγχρονισμού σε υφιστάμενες υποδομές, «όπως είναι οι έξυπνες γέφυρες που κάνουμε. Θα πρέπει να παρακολουθούμε κιόλας τα έργα, όχι μόνο να τα φτιάχνουμε». «Επομένως χρηματοδότηση από τις Παραχωρήσεις, ιδιωτικά έργα με Παραχωρήσεις για να ενδιαφέρεται κάποιος να τα φτιάχνει και για να μην κρύβονται οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι γιατί δεν μπορούν να συντηρήσουν τα έργα. Αυτή είναι η λύση, πρέπει να τεθεί σε δημόσια συζήτηση, να μην κρυβόμαστε, να μπούμε όλοι στη λογική της συντήρησης» είπε συνοψίζοντας.