Προέχει η ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών στην Ήπειρο

on .

TEE GIA EKSOIKONOMO 1 4 24

• Οι τρόποι ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και οι διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ», θέμα που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναλύθηκαν από έμπειρους μηχανικούς, σε ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποίησε στα Γιάννενα το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Άλλωστε σε περιοχές όπως η Ήπειρος και λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, είναι αναγκαία η ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών, κάτι που μελλοντικά συμβάλλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην μείωση του κόστους λειτουργίας των κατοικιών, με κυρίαρχο αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος, στον χαιρετισμό του ανέφερε πως τα προγράμματα «Εξοικονομώ», συνέβαλλαν καθοριστικά σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ τονίστηκε πόσο σημαντική και αυξημένη ήταν η ζήτηση για την ένταξη κατοικιών και επιχειρήσεων της περιοχής της Ηπείρου, στις ευεργετικές διατάξεις των προγραμμάτων αυτών.

«Όλες οι προσπάθειες συμβάλλουν καθοριστικά στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του άνθρακα στην περιοχή μας με άμεσο αντίκρισμα την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, αλλά σε μεγάλο βαθμό και του προβλήματος της αιθαλομίχλης που ταλανίζει το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Εμείς σαν ΤΕΕ/ΤΗ θεωρούμε βασική μας προτεραιότητα τη συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση τόσο των συναδέλφων της περιοχής μας, όσο και των πολιτών σε έναν κόσμο που τρέχει και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς…», τόνισε, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Τσίγκρος.

Οι ομιλητές 

Στην ημερίδα ομιλητές ήταν ο ειδικός συνεργάτης του ΤΕΕ και πρ. Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ, Λάμπρος Πυργιώτης που παρουσίασε στο κοινό τους εθνικούς στόχους εξοικονόμησης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Βασίλης Παπαδόπουλος που έκανε μια αναδρομή στα προγράμματα εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης, ο ηλεκτρολόγος – μηχανικός, Σταύρος Αλέξης που παρουσίασε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση του προγράμματος «Εξοικονομώ», από την αρχική φάση μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος και ο πολιτικός μηχανικός, Ηλίας Ηγουμενίδης, που προχώρησε σε μια παρουσίαση για το Παθητικό Σπίτι, η οποία αποτελεί μια καινοτομία για τον τρόπο ενεργειακής θωράκισης μιας κατοικίας και εφαρμόζεται τελευταία και στην Ελλάδα. Με το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, η οποία κατέληξε σε διάφορα συμπεράσματα για τα οποία θα ενημερωθεί αναλυτικά το αρμόδιο Υπουργείο.