ΝΑΙ στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς οικονομική συμμετοχή των ασθενών!

on .

XEIROYRGEIO GIATROI

• Στα... κάγκελα έχει βγάλει τον νοσοκομειακό κόσμο της χώρας ο νέος θεσμός των απογευματινών χειρουργείων που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται και στην περιοχή μας, εν μέσω όμως έντονων αντιδράσεων. 

Χθες η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) συμμετείχε στη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, προχωρώντας σε συμβολική κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», στο οποίο εντός του Απριλίου αναμένεται η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο οποίος αφού εκφράζει την πάγια τοποθέτησή του για «Δημόσια και Δωρεάν Υγεία», υψηλού επιπέδου, η οποία θα παρέχεται προς όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, επισημαίνει την αδήριτη ανάγκη άμεσων προσλήψεων ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά σε υγειονομικό Προσωπικό (Ιατρούς, Νοσηλευτές, Παραϊατρικό και λοιπό βοηθητικό Προσωπικό). «Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών – που τώρα μένουν κλειστές ελλείψει Προσωπικού – και κατά συνέπεια θα μειωθούν κατά πολύ οι λεγόμενες “λίστες αναμονής προς χειρουργείο”», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.  

Υπό προϋποθέσεις…

Παράλληλά, τονίζει ότι αφού ικανοποιηθεί η παραπάνω ανάγκη, η λειτουργία των «απογευματινών χειρουργείων» μπορεί να εφαρμοστεί εάν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις όπως:

-Μηδενική οικονομική συμμετοχή των ασθενών. Το σύνολο της δαπάνης να καλύπτεται από τον ασφαλιστικό φορέα του.

- Συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων (Ιατρικών, Νοσηλευτικών, βοηθητικών κτλ) όπως συμμετέχουν και στα τακτικά πρωινά χειρουργεία, χωρίς να αποκλείεται κανείς.

- Τήρηση αρχών διαφάνειας και ισονομίας στην κατάρτιση των λιστών για τα «Απογευματινά Χειρουργεία».

- Επαρκής χρηματοδότηση όλων των εμπλεκόμενων και συμμετεχόντων σ’ αυτά.

Καταλήγοντας το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Π.Γ.Ν.Ι. υπογραμμίζει ότι «ο χαρακτήρας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα Νοσοκομεία της Χώρας πρέπει να είναι Δημόσιος και η πρόσβαση σ’ αυτά δωρεάν! Είναι επιτακτική η ανάγκη για την άμεση κάλυψη των κενών στις οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων του Ε.Σ.Υ., για την αύξηση των μισθών, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τις προσλήψεις μόνιμου Προσωπικού (επισπεύδοντας την χρονοβόρα διαδικασία του Α.Σ.Ε.Π.), την ένταξη στα Β.Α.Ε. και την παροχή κινήτρων».

Το ΕΚΙ

«Δεν θα επιτρέψουμε να μπει τιμοκατάλογος στην αξία της ζωής μας. Έχουμε προπληρώσει αδρά τις δωρεάν παροχές υγείας…», τονίζει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αντιδρώντας στα απογευματινά χειρουργεία. Και σε άλλο σημείο επισημαίνει: «Εμείς οι ίδιοι έχουμε συλλογικά προπληρώσει μέσω της υπέρογκης φορολογίας και μέσω των ασφαλιστικών μας εισφορών το δικαίωμά μας για δωρεάν παροχές υγείας. Και συνεχίζουμε να πληρώνουμε…».