Δεν κινδυνεύει με «λουκέτο» το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ!
• Σε καμία περίπτωση το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς φοιτητές και να οδηγηθεί σε «λουκέτο» εξαιτίας της λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ. Το αντίθετο μάλιστα. Έχοντας καθορίσει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με υψηλό συντελεστή, καταφέρνει να ρυθμίζει το ίδιο τον αριθμό των εισακτέων του, ανεβάζοντας ποιοτικά το επίπεδο σπουδών που παρέχει.
Αυτό ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος του Τμήματος Χριστόφορος Νίκου απαντώντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν το ΤΜΗΥΠ σ’ εκείνα τα οποία βρίσκονται στην… κόψη του ξυραφιού, επειδή δεν έχουν ζήτηση από τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων.
Σταθεροί οι εισακτέοι
Όπως διευκρινίζει ο κ. Νίκου, ο αριθμός των εισακτέων στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής σταθεροποιείται τα δύο τελευταία χρόνια γύρω στο 100 έπειτα από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ο συντελεστής της οποίας έχει καθοριστεί στο υψηλό 1,2. Η μείωση των εισακτέων σε σχέση με προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, όπως, για παράδειγμα, το 2018 – 19 και το 2019 – 20 είναι σημαντική, με τον Πρόεδρος του Μηχανικών Η/Υ να σημειώνει όμως ότι ο αριθμός τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα σημερινά επίπεδα ώστε οι ανάγκες των πρωτοετών φοιτητών να καλύπτονται από τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος. Γι’ αυτό εξάλλου και κάθε έτος το ΤΜΗΥΠ ζητάει από το υπουργείο Παιδείας 100 πρωτοετείς φοιτητές.
Ο ρόλος της ΕΒΕ
«Ένας από τους παράγοντες που υποβαθμίζουν την ποιότητα των σπουδών είναι η αναλογία διδασκόντων προς φοιτητές, η οποία σήμερα στο ΤΜΗΥΠ είναι 1/76, όταν η καλή πρακτική διεθνώς προϋποθέτει μία αναλογία της τάξης 1/30. Το Υπουργείο, παρά την αντίθετη γνώμη του Τμήματος, ορίζει συνεχώς το συνολικό αριθμό των εισακτέων σε τιμή υπερδιπλάσια από αυτή που το Τμήμα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει άρτια και ποιοτικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκου.
Προσθέτει δε και μία άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρο όσον αφορά στον αριθμό των φοιτητών που διαθέτουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα. Όπως σημειώνει, «τα περισσότερα Τμήματα που αναφέρεται ότι κινδυνεύουν να κλείσουν έχουν την ελάχιστη ΕΒΕ (0.8) και παρόλα αυτά έχουν κενές θέσεις. Τα Τμήματα αυτά δε μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των εισακτέων τους επειδή έχουν την ελάχιστη δυνατή ΕΒΕ».
«Εμείς ρυθμίζουμε…»
Αντίθετα, τονίζει, το Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «όχι μόνο δεν βρίσκεται στο σύνολο των Τμημάτων που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φοιτητές αλλά έχει μεγάλη ζήτηση και είναι το ίδιο που προσπαθεί να ρυθμίσει με την ΕΒΕ τον αριθμό των εισακτέων για λόγους ποιότητας σπουδών με βάση τις διαθέσιμες υποδομές του».
Σύμφωνα με τον κ. Νίκου, η πολύ καλή ποιότητα των σπουδών που παρέχει το Τμήμα αποδεικνύεται και από την εγκατάσταση στα Γιάννενα πολυεθνικών εταιριών πληροφορικής οι οποίες απασχολούν σημαντικό ποσοστό των αποφοίτων μας και συνεργάζονται με το Τμήμα.
«Θα ήταν ίσως εύκολο, για λόγους δημοφιλίας, να μεταβάλλουμε το συντελεστή της ΕΒΕ σε χαμηλότερη τιμή και να έχουμε πολύ περισσότερους φοιτητές. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι μία τέτοια απόφαση θα μείωνε σημαντικά την ποιότητα των σπουδών των αποφοίτων μας και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το αποδεχόμαστε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΤΜΗΥΠ και καταλήγει: «Δημοσιεύματα που δε βασίζονται σε ορθά ή πλήρη στοιχεία οδηγούν μόνο σε λανθασμένα συμπεράσματα και προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία στις οικογένειες των φοιτητών και των μελλοντικών υποψηφίων».
Ανοδική πορεία
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σε ρεπορτάζ – αφιέρωμα του «Π.Λ.» του περασμένου Δεκεμβρίου με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, τονιζόταν ότι αυτό είναι σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με υψηλή ζήτηση κάθε χρόνο στις Πανελλαδικές.
Ζήτηση η οποία έχει οδηγήσει σε άνοδο τη βαθμολογική του βάση. Κάπως έτσι, πέρυσι η βάση του Τμήματος διαμορφώθηκε στα 14.762 μόρια. Όσο για τους αποφοίτους του τομέα της Πληροφορικής, αυτοί είναι περιζήτητοι σήμερα στη χώρα μας και στα Γιάννενα ειδικότερα, όπου τα τελευταία χρόνια εγκαθιστούν παραρτήματά τους εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου.