Επέστρεψε στη φωλιά του ο πελαργός της Εγνατίας

on .

PELARGOS EGNATIAS

• Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο πελαργός «έμβλημα» της Εγνατίας οδού, όπως τον έχουν ονομάσει, που είναι ο μοναδικός σ' όλο το μήκος της,  είναι στη θέση του και έχει γίνει πλέον «ατραξιόν». Υπάρχει φωλιά σε στύλο φωτισμού στον κόμβο Νεοχωρίου και δεν παραλείπει να βρίσκεται εκεί την κατάλληλη εποχή, προς τα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου.

Λίγο  αργότερα έρχεται το ταίρι του και τα πουλιά δεν φαίνεται να ενοχλούνται καθόλου από την κίνηση της Εγνατίας, αντίθετα, μάλιστα, την... απολαμβάνουν. Πριν τα γεννητούρια,  αρκετές στιγμές λείπει από την κολώνα, προς αναζήτηση τροφής. Σ’ αυτή την περίπτωση βλέπει κανείς μόνο τη φωλιά του.  Όταν γεννηθούν τα μικρά, όμως, κατά το Μάϊο υπολογίζεται, ή ο αρσενικός ή ο θηλυκός προστατεύουν τα μικρά και είναι μόνιμα κάποιος «μεγάλος» στη φωλιά. 

Οι πελαργοί της Εγνατίας διαμένουν στην κολώνα μέχρι το Φθινόπωρο, οπότε ξεκινούν για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης προς την Αφρική. Πολλοί οδηγοί, που τους έχουν συνηθίσει, τους αναζητούν, και κόβουν ταχύτητα στο σημείο, στρέφουν το βλέμμα τους προς την ωραία εικόνα και πλουτίζουν την ψυχή τους, έστω και φευγαλέα, από των πελαργών την όραση, που είναι όαση.

 

Η.Μ.