Να μείνει ανοιχτός ο δρόμος Πηγάδια - Γέφυρα Πλάκας

on .

TEROBO PHGADIA

 Ως το πιο δύσκολο έργο χαρακτήρισε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τη βελτίωση του οδικού δικτύου Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας, με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής και στον εναλλακτικό τουρισμό, να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τοις οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο του δρόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Στη σύσκεψη, που προκάλεσε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με επαγγελματίες αναδείχθηκε ως αναγκαιότητα η διασφάλιση της κυκλοφορίας οχημάτων, έστω και με περιορισμούς, κατά τη διάρκεια εργασιών βελτίωσης του οδικού τμήματος Πηγάδια - Γέφυρα Πλάκας.

Αγωνιούν οι επαγγελματίες 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παντελής Βλάχος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γεώργιος Παππάς και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα τουρισμού Χρήστος Τασούλας, έγιναν αποδέκτες της αγωνίας των επαγγελματιών, οι οποίοι επεσήμαναν ότι μία διακοπή κυκλοφορίας θα επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό τη δική τους δραστηριότητα, καθώς θα καθιστά σχεδόν αδύνατο το να κάνει κάποιος ράφτινγκ ή καγιάκ στο πλέον δημοφιλές τμήμα του Αράχθου, από τη Γέφυρα Πολιτσάς έως τη Γέφυρα Πλάκας. Κι αυτό γιατί δεν θα είναι ουσιαστικά δυνατή η χρήση των εναλλακτικών προσβάσεων, με δεδομένο ότι θα απαιτείται πλέον της μιας ώρας διαδρομή σε ένα δύσκολο οδικό δίκτυο για να μεταφερθούν βάρκες και εκδρομείς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, αν και σχεδόν στο σύνολό τους οι επαγγελματίες αναγνώρισαν ότι η βελτίωση του δρόμου θα συντελέσει στην περαιτέρω άρση της οδικής απομόνωσης της περιοχής, εν τούτοις κατέστησαν σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν οι δραστηριότητες στο ποτάμι, όπως το ράφτινγκ και το καγιάκ, καθώς είναι αυτές που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόλους προσέλκυσης επισκεπτών στην περιοχή των Τζουμέρκων και των Κατσανοχωρίων.

Ζητούν διασφαλίσεις!

Ας σημειωθεί ότι προβληματισμοί εκφράστηκαν και για την ασφάλεια διέλευσης στο ποτάμι, καθώς εκτιμούν πως θα υπάρξουν πτώσεις λίθων κατά τη διάρκεια των εργασιών, ζητώντας διασφαλίσεις, καθώς ένα ατύχημα θα ήταν καταστροφικό και για τους ίδιους και για την περιοχή.

Οι δύο αντιδήμαρχοι και ο ειδικός σύμβουλος δήλωσαν ότι οι προβληματισμοί αυτοί είναι και προβληματισμοί της Δημοτικής Αρχής, με τον δήμαρχο Νίκο Βαΐτση να έχει ήδη απευθυνθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, ζητώντας πλήρη ενημέρωση για τον σχεδιασμό του έργου και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα υπάρξουν. Ανάλογη ενημέρωση θα ζητηθεί και από τον ανάδοχο του έργου, στον οποίο υπήρξε η δέσμευση ότι θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για να μείνει ο δρόμος ανοιχτός, έστω και με περιορισμούς. 

Επίσης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε πως θα γίνει και συντήρηση ενός δρόμου στο Ξηροβούνι, ώστε να εξυπηρετούνται τοπικές μετακινήσεις, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να κλείνει ο δρόμος κατά διαστήματα, λόγω των εκτελούμενων εργασιών 

Το πλάνο δράσης…

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε και τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για τον τομέα του τουρισμού, με τον αντιδήμαρχο Γεώργιο Παππά να σημειώνει ότι ζητούμενο είναι η ανάπτυξη συνεργειών με όλους όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε και την πρόταση να εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων οι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στις υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής. Από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος Χρήστος Τασούλας, αφού επεσήμανε ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής αποτελούν έναν από τους κύριους παράγοντες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, παρουσίασε τις δράσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί, μερικές εκ των οποίων ήδη έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στον ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, αναφέροντας τυχόν προβλήματα σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα οποία στη συνέχεια θα ελέγχονται από πιστοποιημένους συνοδούς βουνού και θα συντάσσεται έκθεση προς τον Δήμο, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση. Επίσης, ζητήθηκε η βοήθειά τους στην πραγματοποίηση εσωτερικών εκδρομών εξοικείωσης (fam trips) για τους επαγγελματίες του Δήμου, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή και τις ομορφιές της, με σκοπό να είναι σε θέση να πληροφορήσουν τους επισκέπτες.