Οι Δήμοι στηρίζουν τα Κέντρα Πρόληψης!

on .

 SXEDIA PINAKIDA

• Το σημαντικό έργο που επιτελούν τα Κέντρα Πρόληψης σε όλη τη χώρα αναγνωρίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αφορμή νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, με το οποίο απειλείται η  λειτουργία τους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)  προχώρησε ομόφωνα σε έκδοση ψηφίσματος ύστερα από πρόταση της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Τώρα» του Χάρη Δούκα και με πρωτοβουλία του δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, 

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Μπέγκας είχε επιδιώξει να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στο Δ.Σ. της Ένωσης και είχε αναλάβει την πρωτοβουλία έκδοσης ψηφίσματος, μετά από συναντήσεις με εργαζόμενους στο Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» και του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος.

Όπως μεταξύ άλλων, τονίζεται στο σχετικό ψήφισμα «τα Κέντρα Πρόληψης επιτελούν μέγιστης σημασίας έργο στο θέμα της ενημέρωσης - πρόληψης των εξαρτήσεων. Έχουν υποστηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, νέους κ.α.), συχνά μάλιστα αποτελούν, ιδίως στις μικρές κοινότητες, τη μοναδική υπηρεσία ψυχικής υγείας που θα προστρέξει ο δημότης μας. Τα επιστημονικά προγράμματα που σχεδιάζουν και υλοποιούν, στηρίζονται στην εργαλειοθήκη των Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών (ΕυΠρο) ποιότητας στον τομέα της πρόληψης. Η δουλειά τους έχει μνημονευτεί ως πρότυπη και καινοτόμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά. Οι δράσεις τους συνδιαμορφώνονται από τις κατά τόπους ανάγκες των πολιτών/ωφελούμενων τους». 

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράζουν την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης και παράλληλα επιδιώκουν διάλογο από μηδενική βάση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη θεσμική λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, την πάγια και επαρκή χρηματοδότησή τους από την πολιτεία, την τοπική λειτουργία τους και τη συμμετοχική τους διοίκηση, αλλά και τη συνέχιση της «φιλοσοφίας» της Πρόληψης στην Κοινότητα, που έδωσε πρωτοποριακά αποτελέσματα για τη χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης ζητούν να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς για την πρόληψη στον χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων, να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι πολλές κενές θέσεις προσωπικού και να δημιουργηθούν Κέντρα Πρόληψης εκεί που δεν υπάρχουν.