Με αυξημένες υποχρεώσεις οι Δήμοι χωρίς επιπλέον μέσα και προσωπικό!

on .

SYSKEPSH BOREIA TZOYMERKA POLITIKH PROSTASIA

Αυξημένες είναι οι ευθύνες για τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, όπως και για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση συνολικά, ως προς το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, με βάση τις τελευταίες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

Με γνώμονα τα νέα δεδομένα, πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του Δήμου, στα Πράμαντα, συνάντηση με αντικείμενο τη συγκρότηση Μητρώου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, στην οποία δόθηκε η δυνατότητα και μιας ευρύτερης συζήτησης ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο παρουσίασε ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, ενώ σε επιμέρους λεπτομέρειες αναφέρθηκε η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων Λαμπρινή Μελισσόβα, η οποία ανέλυσε και τις υποχρεώσεις των προέδρων των Κοινοτήτων. 

Στον σημαντικό ρόλο των εθελοντών στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας στάθηκε, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης Κωνσταντίνος Κίτσιος, προτρέποντας τη Δημοτική Αρχή και τους προέδρους των κοινοτήτων να ενεργοποιήσουν τους δημότες στην κατεύθυνση αυτή.

Στην παρέμβασή του, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης επεσήμανε το οξύμωρο να προστίθενται συνεχώς υποχρεώσεις στους Δήμους, χωρίς αντίστοιχα να υπάρχει μέριμνα για προσωπικό και πόρους. Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ύψος του προστίμου για όσους δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους και χαρακτήρισε τον εθελοντισμό έναν ισχυρό πυλώνα για μια τοπική κοινωνία. 

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παντελής Βλάχος έκανε γνωστό ότι άμεσα θα ολοκληρωθούν τα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης σε περίπτωση πυρκαγιάς και τα Σχέδια Εκκένωσης των οικισμών, ενώ ήδη ξεκίνησε η δημιουργία ομάδων εθελοντών, που θα αποτελούνται από πέντε μέλη σε κάθε τοπική κοινότητα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινότητας και διαθεσιμότητα δύο αγροτικών οχημάτων.

Από όλους επισημάνθηκε, τέλος, η σημασία της παρουσίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα Πράμαντα, αλλά και της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε περιστατικά στο παρελθόν.