Με τις συρμάτινες θηλιές απειλείται η άγρια πανίδα!

on .

LATHROKYNHGI THLIA

Απτόητοι συνεχίζουν μερικοί «κυνηγοί» να χρησιμοποιούν παράνομες πρακτικές κατά τη διάρκεια άσκησης της θήρας, απειλώντας ολόκληρη την άγρια πανίδα. Ο λόγος για τις συρμάτινες θηλιές που χρησιμοποιούν κάποιοι ασυνείδητοι, πράξη όχι μόνο παράνομη, αλλά και αποτρόπαιη. 

Δυστυχώς αυτές οι παγίδες είναι διαδεδομένες και στην περιοχή μας, αφού συχνά εντοπίζονται σε δάση και αγροτικές περιοχές. 

Τελευταία, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ ενημερώθηκε από κατοίκους της περιοχής, ότι στον παλιό οικισμό της Τ.Κ Πλαγιάς του Δήμου Κόνιτσας έχει παγιδευτεί σε αυτοσχέδιες συρμάτινες θηλιές, ένας αγριόχοιρος. Κλιμάκιο της Θηροφυλακής βρέθηκε στο σημείο και εντόπισε ένα μεγαλόσωμο αγριόχοιρο να έχει παγιδευτεί σε συρμάτινη θηλιά που είχε τοποθετήσει άγνωστος και να προσπαθεί να απελευθερωθεί. Το ζώο βρισκόταν σε καλή κατάσταση χωρίς να έχει τραυματιστεί σοβαρά και λίγη ώρα αργότερα κατάφερε να απελευθερωθεί και να επιστρέψει στη φύση. 

Οι θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ πραγματοποίησαν έλεγχο στη γύρω περιοχή, όπου εντόπισαν και άλλες αυτοσχέδιες συρμάτινες θηλιές παγίδευσης τριχωτών θηραμάτων.  Η περιοχή τέθηκε υπό παρακολούθηση χωρίς όμως να εμφανιστεί κάποιο άτομο για να ελέγξει τις θηλιές. 

Οι αυτοσχέδιες παγίδες αφαιρέθηκαν από τα σημεία όπου εντοπίστηκαν και αφού συντάχθηκε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο στο Δασαρχείο Κόνιτσας, καταστράφηκαν.

Και κυνήγι χωρίς άδεια!

Στην επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 500 ευρώ προχώρησε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου σε βάρος ενός ατόμου που συνελήφθη να ασκεί θήρα χωρίς να διαθέτει σε ισχύ άδεια θήρας. Το περιστατικό σημειώθηκε προ ημερών στην Τ.Κ Γραμμένου του Δήμου Ζίτσας όταν κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας εντόπισε ένα άτομο να ασκεί θήρα πτερωτών θηραμάτων, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια θήρας. Εκτός από το διοικητικό πρόστιμο των 500 ευρώ, η Θηροφυλακή προχώρησε στην κατάσχεση του κυνηγετικού όπλου και σε βάρος του ατόμου σχηματίστηκε δικογραφία.